Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
MADR: Propuneri in dezbatere publica, referitoare la platile directe
In acest sens, reprezentantii ministerului au avut recent o intalnire cu fermierii, in cadrul careia s-a discutat pe aceasta tema.
In contextul in care noua Politica Agricola Comuna aferenta perioadei 2015-2020 prevede ca statele membre au obligatia sa notifice Comisiei Europene, pana la 1 august 2014, optiunile lor legate de aplicarea platilor directe, MADR a elaborat o serie de propuneri legislative in acest sens, propuneri lansate deja in dezbatere publica.
In acest scop, a fost organizata zilele trecute si o intalnire intre ministrul Daniel Constantin, alaturi de secretarii de stat Daniel Botanoiu, Peter Tamas Nagy, directorul general al APIA, precum si directori din cadrul directiilor de specialitate din cadrul MADR si reprezentanti ai asociatiilor de fermieri, intalnire in cadrul careia au fost dezbatute pe larg respectivele propuneri.
Propunerile MADR au la baza dialogul purtat pe aceste teme inca de la finalul anului 2013, iar definitivarea optiunilor privind notificarea platilor directe se realizeaza cu contributia asociatiilor de fermieri, ca principali beneficiari ai schemelor de sprijin in viitoarea perioada de programare.
Una dintre temele pe marginea careia s-a discutat a fost cea care priveste „Plata directa pe suprafata” (SAPS), din Fondul European de Garantare Agricola. La acest capitol, propunerea Romaniei este de a mentine aceasta plata pana in anul 2020 inclusiv. Totodata, trebuie definita notiunea de „Fermier activ”, stabilindu-se deciziile privind excluderea de la plati directe a unor anumite tipuri de beneficiari.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
In ceea ce priveste „Reducerea platilor”, aceasta nu se va aplica deoarece Romania propune acordarea platii redistributive in cuantum de peste 5 la suta din plafoanele nationale anuale FEGA, aspect convenit de MADR cu asociatiile fermierilor la finalul anului 2013.
O alta propunere discutata a vizat „Inverzirea”. Pentru a primi plata pentru inverzire, care reprezinta 30 la suta din plafonul national anual, beneficiarii trebuie sa respecte anumite conditii, precum diversificarea culturilor, mentinerea pasunilor permanente, prezenta zonelor de interes ecologic pe suprafata agricola. In acest sens este necesara notificarea listei zonelor de interes ecologic pe suprafata agricola.
In ceea ce priveste „Plata pentru tinerii fermieri”, acestia ar trebui sa aiba cel mult 40 ani in anul depunerii cererii, sa se stabileasca pentru prima data intr-o exploatatie ca sefi de exploatatie, iar plata se acorda pentru o perioada de maxim 5 ani de la instalare.
„Schema pentru micii fermieri” este o schema voluntara, iar conform propunerii Romaniei, fermierul ar urma sa primeasca un cuantum al platilor directe egal cu valoarea totala a platilor care urmeaza sa fie alocate fermierului in fiecare an si la care acesta are dreptul.
De asemenea, „Sprijinul cuplat” este o schema voluntara si este necesara notificarea deciziei privind procentul alocat din plafonul naţional anual FEGA si culturile sau sectoarele care primesc acest sprijin, cu justificarea necesitatii sprijinului, descrierea conditiilor de eligibilitate, a duratei schemei, a cuantumului per unitate si a limitelor cantitative daca este cazul.
O alta propunere vizeaza „Plata redistributiva” care reprezinta o plata facultativa, posibil de acordat pentru primele 30 de hectare, indiferent de marimea exploatatiei. Schema propusa de Romania pentru primele 30 de hectare este 5 euro/ha pentru primele 5 hectare şi circa 45 euro/ha pentru restul de 25 de hectare.
MADR considera ca aplicarea platii redistributive pe doua nivele si cuantumurile stabilite vor ajuta la comasarea terenurilor, contribuind la constituirea de ferme de peste 5 hectare, fara insa a determina faramitarea exploatatiilor de marime medie si mare, viabile economic, prin iesirea unor terenuri de sub arenda.
Autor:
Catalin Adrian Tintareanu
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Ultima ora