Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MADR va modifica Legea pietelor in urma discutiilor purtate cu producatorii

madr-va-modifica-legea-pietelor-in-urma-discutiilor-purtate-cu-producatorii

Un producator va putea solicita mai multe carnete de comercializare, si pentru ceilalti membri ai familiei iar predarea la centrele de colectare nu va mai fi considerata vanzare.


In ultima perioada, dupa promulgarea Legii pietelor, tot mai multi producatori s-au aratat nemultumiti de prevederile acestui act normativ, cerand autoritatilor sa se tina cont si de parerea lor.
 
Astfel, au avut loc mai multe intalniti intre reprezentantii MADR si cei ai producatorilor agricoli, iar in urma discutiilor purtate, MADR a fost de acord sa emita un nou ordin prin care sa se aduca unele modificari Legii pietelor, asa cum au sugerat producatorii.
 
In noua forma, legea va prevede ca lista produselor pentru care se solicita emiterea carnetului de comercializare va cuprinde „toate produsele vegetale rezultate din culturi de camp, culturi in spatii protejate, plantatii, pepiniere, pasuni si faneţe, dupa caz, sau toate produsele si subprodusele de origine animala, sericicole, apicole, inclusiv animalele vii, conservele de fructe si/sau legume si/sau sucuri naturale, obtinute din fructele si/sau legumele produse de solicitant, dupa caz”.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

O modificare importanta este si aceea care prevede ca titularul atestatului de producator poate solicita si eliberarea mai multor carnete de comercializare, in situatia in care sotul/sotia, rudele/afinii de grad I opteaza pentru vanzarea simultana a produselor proprii.
 
De asemenea, predarea zilnica/periodica a produselor proprii la centrele de colectare/preluare nu va fi  considerata vanzare. Producatorul nu completeaza file autocopiative din carnetul de comercializare pentru fiecare predare, ci trebuie sa detina documentul de identitate si atestatul de producator.
 
„Actul de comert are loc atunci cand se efectueaza plata de catre cumparartor, pentru totalul cantitatilor predate. Numai in acest moment intervine obligatia completarii filelor autocopiative din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, respectiv rubricile vanzator, cumparator, produs, UM, cantitate vanduta, pret pe unitate, suma totala platita”, se arata in proiectul de act normativ.
 
Transportul produselor de la centrele de colectare/preluare la centre/fabrici de procesare sau la alte puncte de descarcare autorizate in vederea depozitarii/procesarii/comercializarii, va fi insotit de documentele legale specifice transportului, precum si de avizul de insotire a marfii, mai prevede proiectul elaborat de MADR.
 
Documentul mai prevede ca minim 40% din totalul spatiilor de vanzare din piete rezervate exclusiv producatorilor agricoli persoane fizice pot fi ocupate de producatori PFA, II sau IF, care vand doar produse proprii.
 
Mai exact, este vorba de producatorii agricoli organizati in baza OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate (PFA), intreprinderile individuale (II) si intreprinderile familiale (IF), care comercializeaza doar productia obtinuta in propria ferma/gospodarie si care detin Cod de inregistrare fiscala cu activitate principala cultivare/productie.
 
PFA-urile care vand atat produse proprii, cat si produse realizate de alte persoane nu vor beneficia de aceste spatii.
 
De asemenea, este clarificat ca pentru vanzarile zilnice de produse proprii in piete si targuri, producatorii nu trebuie sa completeze file autocopiative din carnetul de comercializare. Acest lucru se poate face numai la solicitarea cumparatorilor operatori economici.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016