Publicat in: Legislatie
MADR va modifica regulile dupa care se face declararea suprafetelor la APIA
Un proiect de modificare a legislatiei in aceastra privinta a fost deja intocmit si publicate pe site-ul ministerului, la acest moment aflandu-se in dezbatere publica.
Saptamana aceasta, pe site-ul MADR a fost publicat  un proiect de modificare a actului normativ care prevede conditiile in care fermierii obtin de la APIA subventiile agricole.
 
Astfel, se modifica Ordinul ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, conditiilor specifice si a modului de implementare a schemelor de plati prevazute la art. 1 alin. (2) şi (3) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020 si pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societatile agricole si alte forme de asociere in agricultura, precum si a condiţiilor specifice de implementare pentru masurile compensatorii de dezvoltare rurala aplicabile pe terenurile agricole, prevazute in Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 si pentru abrogarea Ordinului ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale nr. 246/2008 privind stabilirea modului de implementare, a conditiilor specifice si a criteriilor de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plati directe si plati nationale directe complementare in sectorul vegetal, pentru acordarea sprijinului aferent masurilor de agromediu şi zone defavorizate.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala


Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial   Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri   Piata autohtona a berii...

Oferta Speciala
valabila 48h

O modificare importanta este adusa modului in care fermierii vor face dovada suprafetelor exploatate, modificandu-se articolul 5 din Ordinul 619/2015. Astfel, documentele care fac dovada utilizarii terenului si care atesta ca terenul este la dispozitia fermierului in 2016 sunt:
a) adeverinta conform inscrisurilor din registrul agricol, aferente anului curent de cerere, care se completeaza pe baza modelului-cadru prevazut in anexa nr. 1 la prezentul ordin;
b) copie conform cu originalul a contractului de inchiriere/concesiune a suprafetei agricole, incheiat intre fermier si unitatile administrativ teritoriale, dupa caz;
c) copie conform cu originalul a contractului de concesiune/arenda a suprafetei agricole, incheiat intre fermier si Agentia Domeniilor Statului, dupa caz.
 
La depunerea cererii unice de plata, fermierii trebuie sa prezinte la APIA in 2016, obligatoriu:
a) copie de pe cartea de identitate/buletinul de identitate/pasaport/certificatul de inregistrare la oficiul registrului comertului/certificatul de inregistrare fiscala, dupa caz, iar in cazul reprezentantului, copie de pe datele de identificare, respectiv carte de identitate/buletin de identitate/pasaport;
b) dovada detinerii unui cont bancar activ;
c) procura notariala, in cazul in care fermierul persoana fizica imputerniceste o persoana pentru depunerea cererii unice de plata in numele sau sau pentru a-l reprezenta in relatia cu APIA.
 
Fata de forma de pana acum a Ordinului 619/2015, au disparut de la articolul 5, prevederile privind tabelul cu identificarea fara echivoc  ce va fi inclus acum in adeverinta eliberata de primarie (era litera c ”identificarea fara echivoc a parcelelor agricole utilizate: tabel centralizator care va cuprinde numarul curent, suprafaţa, actul de identificare a suprafetei, blocul fizic, parcela declarata in cererea unica de plata din blocul fizic si cultura, intocmit si semnat de catre fermier”) si o exceptie ce a fost in vigoare pentru anul de cerere 2015, respectiv prin derogare de la litera a, pentru exploatatia in care se desfasura activitatea agricola se aducea adeverinta eliberata de primaria pe raza careia este situat terenul in cauza, in conformitate cu datele privind terenul agricol utilizat inscrise in Registrul agricol 2014, conform modelului-cadru prevazut in anexa nr. 1, insotita de o copie conform cu originalul a filelor in care sunt inscrise datele din cap. II.b, cap. III.
 
Ca formula de identificare fara echivoc a parcelelor nu dispare din continutul Ordinului 619/2015 nici cu modificarile propuse, aceasta procedura ramanand in vigoare la o serie de articole, precum cele despre Ajutorul National Tranzitoriu si de la sprijinul cuplat pentru diferite culturi vegetale, ceea ce, avand in vedere ca este vorba despre o cerere unica de plata, ar insemna mentinerea obligativitatii procedurii si in 2016.
 
Contractele de arendare incluse in documentele mentionate la alin. (2) vor respecta prevederile art. 1.836-1.850 din noul Cod Civil. Contractele de arendare incheiate inaintea intrarii in vigoare a noului Cod Civil continua sa isi produca efectele pana la data incetarii prin modalitatile stabilite prin contract..

Votati articolul

Rating:
Nota: 3.83 din 21 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Fermierii nu risca sa-si piarda subventiile prin actiunea de monitoring
Fermierii nu risca sa-si piarda subventiile prin actiunea de monitoring
Aceste precizari vin in urma unor informatii eronate lansate in spatiul public prin care se...
Legea a fost votata de Parlament. Noi subventii pentru fermierii urbani
Legea a fost votata de Parlament. Noi subventii pentru fermierii urbani
Scopul proiectului este de a stimula dezvoltarea horticulturii in medii controlate si...
O noua reforma in domeniul pasunilor. Fermierii risca sa-si piarda suprafetele concesionate
O noua reforma in domeniul pasunilor. Fermierii risca sa-si piarda suprafetele concesionate
Florin Barbu a ajuns la aceasta concluzie dupa ce a observat ca suprafetele de pasuri inscrise la...
Noi sanctiuni pentru fermieri. Ce se intampla la declararea suprafetelor?
Noi sanctiuni pentru fermieri. Ce se intampla la declararea suprafetelor?
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a semnat un Ordin privind noul sistem de...

Ultima ora

Legea Arendei a fost adoptata. Contractul va fi pe minim 7 ani
Legea Arendei a fost adoptata. Contractul va fi pe minim 7 ani
In acest sens, cea mai importanta prevedere a legii este cea referitoare la durata minima a...
ANSVSA a realizat controale in sectorul produselor alimentare
ANSVSA a realizat controale in sectorul produselor alimentare
Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene si cea a Municipiului...
Totul despre Programul Tomata 2024: Ghid Complet pentru Fermieri
Totul despre Programul Tomata 2024: Ghid Complet pentru Fermieri
Adesea rosiile sunt integrate in rotatia culturilor. Astfel, contribuie la sanatatea solului si...
Observatorul laptelui nu furnizeaza date reale
Observatorul laptelui nu furnizeaza date reale
Initial, instrumentul trebuia sa furnizeze date clare despre piata laptelui in orice moment...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton