Ministrul Agriculturii: Canalul Siret-Baragan va fi realizat pana in 2027
In urmatorii patru ani, Canalul Siret-Baragan va fi realizat pana la kilometrul 23. Aceasta operatiune este o investitie de anvergura, dar care "va scoate din ghearele secetei" suprafete de teren din zona respectiva, potrivit ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
In prezent, aceast proiect se afla la faza de nota conceptuala si se planuieste sa fie realizat pe portiuni. Astfel, pana in anul 2027 Canalul Siret-Baragan va fi realizat pana la kilometrul 23.
"Canalul Siret-Baragan este un obiectiv de actualitate si am pornit pe drumul realizarii acestei investitii. Suntem la faza de nota conceptuala, stim foarte bine ca termenele acestea sau mai bine zis etapele de pregatire a unei investitii pe care trebuie sa le parcurgem cer timp intre nota conceptuala si ordinul de incepere a lucrarilor.
Canalul nu il putem face decat pana la kilometrul 23. Am stabilit sa-l facem pe portiuni, pentru ca altfel nu avem cum, iar pana in anul 2027 vrem sa il facem pana la kilometrul 23. Este o investitie de anvergura. Acum el este finalizat pana la kilometrul 5,2 si de aici incolo sunt foarte multe lucrari de facut, cu volume mari de munca", a declarat, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Proiectul are doua etape de abordare. Prima se axeaza pe realizarea Canalului pana la kilometrul 50, unde va dura timp. Etapa de abordare are analizele tehnice ce se pot desfasura pana la acest kilometru, iar de la kilometrul 50 pana la kilometrul 191 nu s-au gasit documentatii tehnice, potrivit ministrului Agriculturii.
Aceasta investitie ar ajuta la irigare prin udarea gravitationala pe partea stanga a canalului. Astfel, exista posibilitatea de a scoate suprafetele afectate din seceta.
De asemenea, Petre Daea a sustinut ca sistemul de irigatii este un sector de mare importanta pe care il urmareste. In aceasta saptamana se va aproba desfasurarea programului de investitii in sectorul de irigatii prin Hotarare de Guvern.
In Planul National Strategic este cuprinsa suma de 500 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemului secundar de irigatii si pentru realizarea sistemelor locale. Cu acest ajutor se vor putea utiliza toate resursele de apa existente, cu repectarea principiilor de reducere a consumului de energie si de eliminare a pierderilor de apa.
"Din acest punct de vedere obiectivele de investitii se deruleaza in aceasta directie, impermeabilizandu-se canale de distributie sau canalele de aductiune, iar fermierii prin masura aceasta de reabilitare a sistemului secundar, care este alimentata cu bani europeni, spuneam de 500 de milioane de euro, sa poata sa se doteze cu instalatiile necesare in asa fel incat sa putem aduce apa la plante si s-o valorificam in productie, eliminandu-se pierderile de orice fel", a adaugat ministrul Agriculturii.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>