Modificari in favoarea tinerilor fermieri. Terenurile vor fi atribuite direct spre concesionarea tinerilor
Guvernul vrea sa modifice legile legate de atribuirea terenurilor ADS pentru tinerii fermieri.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a pus in dezbatere publica un proiect de Hotarare de Guvern pentru modificarea Legii nr. 226/2016 si completarea Legii nr. 268/2002.
In acest fel, terenurile cu destinatie agricola aflate in exploatarea societatilor comerciale din portofoliul Agentiei Domeniilor Statului, libere de contract, in suprafata maxima de 50 ha, vor fi atribuite direct spre concesionare tinerilor de pana la 40 de ani, absolventi ai invatamantului de profil. Aceasta masura vizeaza infiintarea fermelor.
Scopul modificarii actului normativ in forma propusa este de a putea organiza si alte forme de licitatii si in timpul sesiunilor pentru tinerii fermieri. Acestea se vor desfasura prin metodele prevazute de Legea 268/2001 pentru terenurile libere de contract. Exceptie de la acest fapt fac terenurile deja aflate in procedura "Tanarul fermieri".
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
"Forma actuala a actului normativ prevede la art. 7. ca pe intreaga perioada a desfasurarii sesiunii de depunere a solicitarilor si de solutionare a lor nu se pot incheia alte tipuri de contracte de catre ADS, cu exceptia celor carora le sunt aplicabile dispozitiile art. 211 si 212 din lege (contractele de concesiune prin metoda atribuirii directe), reglementare ce conduce la imposibilitatea valorificarii pe perioada derularii sesiunilor de contractare prin programul de sustinere a tinerilor fermieri, a altor suprafete de teren prin alte metode concurentiale prevazute de Legea 268/2001 (concesionare si arendare prin metoda licitatiei publice cu strigare), ce nu fac obiectul acestui program.
Durata medie de desfasurare a unei sesiuni de contractare pentru tinerii fermieri este cuprinsa intre 3 si 4 luni, in functie de suprafetele oferite, de numarul solicitarilor, de termenele de depunere a documentelor si de solutionare a acestora, perioada in care nu pot fi organizate alte proceduri de contractare, cu exceptia celor carora le sunt aplicabile dispozitiile art. 211 si 212 din legea 268/2001 (concesionarea prin metoda atribuirii directe)", se arata in comunicat.
In prezent, in evidentele ADS figureaza o suprafata de teren libera de contract de aproximativ 55.000 de hectare, potrivit reprezentantilor MADR.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>