Modificari noi pentru pescuit si acvacultura
Mai multi parlamentari PSD propun noi modificari pentru pescuit si acvacultura prin modificare OUG nr. 23/2008.
"Perspectivele de dezvoltare a consumurilor de apa pana in 2030 scot in evidenta dimensiunile unei cresteri uriase. Astfel, daca in anul 2011, volumul total al prelevarilor de apa din resursa de suprafata a fost de circa 2.863,3 milioane mc, pentru anul 2020 aceasta cerinta este estimata la circa 9.288 milioane mc.
De mentionat este faptul ca aceste volume de pa sunt si vor fi prelevate cu precadere din surse de suprafata ceea ce inseamna ca pe langa cresterea volumelor prelevate din capacitatile de pompare existente care vor fi modernizate si extinse, vor fi construite si capacitati noi de prelevare/pompare, amplasate pe cursurile de apa curgatoare si cu precadere pe fluviul Dunarea, principala sursa de apa de suprafata aferente zonei agricole din sudul tarii", arata initiatorii in expunere de motive atasata proiectului de lege.
Acestia subliniaza ca "este strict necesar sa se analizeze si sa se cunoasca impactul functionarii statiilor de pompare care deservesc sau care vor deservi toti utilizatorii din sursele de suprafata, atat cei existenti cat si cei care vor aparea suplimentar, asupra habitatelor naturale acvatice, asupra florei si faunei din aceste habitate si in special asupra populatiilor piscicole".
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Parlamentarii mai arata ca este necesara parcurgerea procedurilor de evaluare a impactului de mediu "pentru fiecare lucrare in parte cu atentie deosebita asupra populatiilor piscicole din habitatele acvatice".
"Pe de alta parte este necesar ca prin prezentul act sa se prevada explicit obligatia fiecarui utilizator de apa din sursele de apa de suprafata de a proteja fauna acvatica, in general si a faunei piscicole in special prin toate mijloacele tehnice disponibile, precum si sanctiuni corespunzatoare pentru afectarea acesteia", mai transmit alesii din Legislativ.
Pentru indeplinirea celor relatate mai sus, acestia propun introducerea unui nou articol in OUG nr. 23/2008, art. 12^1, care stabileste ca "protectia si conservarea resurselor acvatice vii este obligatia expresa a tuturor utilizatorilor resurselor de apa din domeniul public".
Acestia vor trebui sa:
-
echipeze prizele de apa cu instalatii care sa impiedice absorbtia pestelui din habitatul sau natural;
-
sa asigurare recuperarea si restituirea in habitatul natural a materialului piscicol absorbit accidental;
-
sa asigura conditii optime pentru dezvoltare normala a fondului piscicol in lacurile de acumulare;
-
sa asigure debitul minim de apa necesar in vederea dezvoltarii normale a fondului piscicol in aval de lacurile de acumulare.
Proiectul mai stabileste a autoritatea centrala de protectie a mediului va verifica si va stabili conditiile tehnice minime de indeplinire a obligatiilor de mai sus.
Totodata, se introduce plata de despagubiri, pe langa pedeapsa cu inchisoare si interzicerea unor drepturi.
Proiectul de lege se discuta momentan la Senat in procedura de urgenta.
Initiativa este sustinuta de mai multi senatori PSD.
A fost cerut un punct de vedere de la Guvern.
Atentie! Proiectul nu se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare este nevoie de votul senatorilor, al deputatilor, de promulgarea presedintelui si de publicarea in Monitorul Oficial!
Vom reveni cu actualizari pentru B483/2019 imediat ce acestea vor fi disponibile.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>