Ordin publicat! Pescuitul si comercializarea sturionilor salbatici, interzise
Ordinul privind masurile de refacere si conservare a populatiilor de sturioni, prin care se interzice pescuitul si comercializarea produselor provenite de la sturioni salbatici pentru o perioada nedeterminat a fost publicat in Monitorul Oficial!
Conform unui studiu de piata realizat de echipa proiectului in perioada 2016-2020, braconajul si comercializarea ilegala de caviar si carne de sturion salbatic reprezinta cele mai mari amenintari pentru supravietuirea acestor specii in bazinul Dunarii inferioare. Desi pescuitul si comertul acestor produse sunt ilegale in Romania, studiul de piata releva faptul ca braconajul si comertul ilegal de produse din sturion continua.
Ordinul vine in contextual in care in cateva zile expirau prevederile Ordinului 545/715/2016 privind masurile de refacere si conservare a populatiilor de sturionidin habitatele piscicole natural si, astfel, asigura continuarea conservarii populatiilor de sturioni salbatici din Romania, aflate in diverse grade de periclitare:
-
viza (Acipenser nudiventris) — specie critic periclitata;
-
nisetrul (Acipenser gueldenstaedti) — specie critic periclitata;
-
pastruga (Acipenser stellatus) — specie critic periclitata;
-
cega (Acipenser ruthenus) — specie vulnerabila;
-
morunul (Huso huso) — specie critic periclitata.
-
sipul (Acipenser sturio) — specie critic periclitata.
Conform prevederilor art. 3 ale Ordinului, pentru conservarea populatiilor de sturioni, incepand cu data publicarii acestui ordin se interzic pescuitul in scop comercial recreativ/sportiv sau familial al speciilor de sturioni din habitatele piscicole naturale din Romania, pentru o perioada nedeterminata, dar si comercializarea produselor si subproduselor (carne, caviar si produse obtinute direct din acestia, icre embrionate, larve si pui predezvoltati) obtinute de la sturionii capturati in habitatele piscicole naturale din Romania. Se interzice, de asemenea, folosirea oricaror unelte sau echipamente de pescuit sturioni, inclusiv ohane si carmace, in zonele de pescuit din habitatele piscicole naturale din Romania. Exemplarele de sturioni capturate accidental vor fi returnate imediat in bazinul hidrografic respectiv din care au fost capturate, indiferent de starea acestora.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...
Oferta Speciala
valabila 48h
Nerespectarea prevederilor acestui ordin se sanctioneaza potrivit dispozitiilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 23/2008 privind pescuitul si acvacultura, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 317/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.49/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ca elemente de noutate spre deosebire de Ordinele anterioare, acesta include si Sipul (Acipenser sturio), specie care, desi era rara in bazinul Dunarii, nu se putea exclude capturarea ei. In plus, apare si obligativitatea raportarii capturilor accidentale de catre pescari.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
FNGCIMM a acordat garantii de peste 46 de miliarde de lei
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM a acordat peste 71.000 de garantii in valoare de 46,4 miliarde de lei, in perioada 2020 - 2023 prin Programul IMM Invest PLus, conform datelor prezentate de Dumitu Nancu, directorul general FNGCIMM si vicepresedintele Asociatiei Europene si Instit... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>