Reguli noi pentru acvacultura, aprobate de CE
Comisia Europeana (CE) a adoptat reguli noi pentru acvacultura sub forma unor orientari strategice. Rolul acestora va fi pentru a se asigura sustenabilitatea si competitivitatea in cadrul blocului comunitar.
Orientarile ofera Comisiei, statelor membre si partilor interesate o perspectiva comuna pentru a dezvolta acest sector intr-un mod care sa contribuie in mod direct la Pactul verde european si, in special, la Strategia "De la ferma la consumator". Orientarile vor ajuta sectorul acvaculturii din UE sa devina mai competitiv si mai rezilient si sa isi imbunatateasca performantele de mediu.
Orientarile au fost elaborate in stransa consultare cu statele membre ale UE si cu partile interesate, in special cu cele reprezentate in Consiliul consultativ pentru acvacultura. Ele stabilesc patru obiective interdependente pentru dezvoltarea in continuare a acvaculturii in UE: consolidarea rezilientei si a competitivitatii, participarea la tranzitia verde, asigurarea acceptarii sociale si a informarii consumatorilor si imbunatatirea cunostintelor si inovarea.
Orientarile propuse vor sprijini si cresterea substantiala a acvaculturii ecologice la nivelul UE. Astfel cum s-a mentionat in Planul de actiune pentru agricultura ecologica, recent publicat, productia de acvacultura ecologica ramane un sector relativ nou, dar cu un potential de crestere semnificativ.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
Spre deosebire de pescuit, acvacultura nu este un domeniu de competenta exclusiva a UE. Cu toate acestea, recunoscand rolul important pe care il joaca acvacultura in securitatea alimentara europeana, cresterea durabila si ocuparea fortei de munca, politica comuna in domeniul pescuitului prevede un sistem de coordonare strategica a politicii in domeniul acvaculturii in UE.
O astfel de abordare strategica a devenit si mai relevanta in prezent, avand in vedere potentialul sectorului acvaculturii de a contribui la atingerea obiectivelor Pactului verde european si necesitatea de a asigura sustenabilitatea si rezilienta pe termen lung a sectorului, in special in contextul crizei/pandemiei de COVID-19. Noile orientari strategice au integrat pe deplin aceste obiective.
Analizand provocarile si oportunitatile sectorului acvaculturii din UE, orientarile propun actiuni specifice intr-o serie de domenii, inclusiv accesul la spatiu si apa, sanatatea umana si animala, performantele de mediu, schimbarile climatice, bunastarea animalelor, cadrul de reglementare si administrativ si comunicarea cu privire la acvacultura din UE.
In special, Comisia propune elaborarea unor documente de orientare detaliate privind bunele practici in cele mai importante domenii si prevede un mecanism specific de asistenta pentru acvacultura pentru a sprijini elaborarea acestor documente de orientare, precum si punerea in aplicare a bunelor practici descrise in acestea.
Printre alte obiective, Comisia incurajeaza, de asemenea, statele membre ale UE sa includa cresterea acvaculturii ecologice in revizuirea (in curs) a planurilor lor strategice nationale pentru sectorul acvaculturii, precum si sa sprijine acest tip de productie acvicola cu o parte din fondurile disponibile in cadrul Fondului european pentru pescuit, afaceri maritime si acvacultura (FEPAM).
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.