Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Noi reglementari in privinta controalelor la fermele ecologice
Potrivit unui proiect legislativ lansat in dezbatere publica de MADR, fermele vor fi verificate anual, iar societatile abilitate sa faca aceste controale, vor avea nevoie de acreditare anuala de la minister.
Recent, ministeul agriculturii a emis un proiect de Ordin pentru aprobarea regulilor privind organizarea sistemului de inspectie si certificare in agricultura ecologica, proiect publicat pe site-ul institutiei si aflat la acest moment in dezbatere publica, cetatenii sau institutiile putand transmite sugestii sau propuneri pentru modificarea acestuia, in termen de 10 zile de la data publicarii.
Proiectul se refera in mod special la entitatile mandatate sa efectueze verificari la fermele ecologice, fermierii din domeniu nefiind afectati in niciun fel de noile prevederi, ci doar firmele abilitate sa ii verifice.
Conditiile impuse respectivelor entitati prin noul ordin nu difera foarte mult de cele de acum, acestea trebuind sa fie inregistrate in Romania sau sa aiba sediul in tara, sa obtina o acreditare specializata, sa prezinte dovezi ca detin echipamente si personal calificat pentru controale, precum si sa fie idenpendente, astfel ca verificarile facute sa nu poata fi influentate.
Principala modificare se refera la perioada de acreditare a acestora, care, conform noului ordin va fi limitata la un an, perioada dupa care firmele respective vor fi nevoite sa se reacrediteze la Ministerul Agriculturii. In acest sens, pentru a-si reinnoi certificarea, firmele vor trebui sa depuna la MADR pana la data de 1 noiembrie, o serie de documente care sa ateste abilitatea companiei de a face inspectiile in fermele ecologice. Pana acum, acreditarile firmelor abilitate sa efectueze controale la fermele ecologice aveau valabilitate nelimitata.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
Proiectul supus dezbaterii publice mai prevede ca intre firmele de control si agricultori sa se incheia contracte de prestari de servicii, iar entitatea mandatata de MADR va fi obligata sa aiba un dosar complet cu date despre fiecare operator, efectuand cel putin un control pe an la fiecare unitate. Totodata, la control vor fi supusi si subcontractantii operatorului, precum si datele contabile, inclusiv cele care atesta trasabilitatea produselor certificate.
Societatile mandatate sa faca verificari la fermele ecologice vor avea dreptul de a preleva probe pentru a testa daca s-au folosit substante nepermise in agricultura ecologica, insa cantitatea standard testata nu poate depasi 5 la suta din productie. Doar in cazul in care exista suspiciuni intemeiate ca s-au folosit substante nepermise, analizele se pot face pe cantitati mai mari de produse agricole.
Totodata, firmele care vor controla fermierii bio vor fi obligate sa transmita cel putin o data pe an datele referitoare la operatorii din agricultura ecologica, precum si orice informatie legata de o ferma nou intrata in acest sector.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora
Idei de afaceri in agricultura