Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noile prevederi din Lega Pietelor, care asteapta promulgarea

noile-prevederi-din-lega-pietelor-care-asteapta-promulgarea

Prin aceasta lege, producatorii vor avea ssigurat 40 la suta din spatiile de vanzare disponibile in piete.


La inceputul acestei saptamani, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a anuntat ca Legea Pietelor a fost finalizata si ca in cursul zilei de luni a ajuns la cotroceni unde se afla pe masa presedintelui Basescu asteptan d sa fie promulgata.
 
Potrivit ministrului,principala facilitate oferita de acest nou act legislativ este aceea ca 40 la suta din spatiile din piete trebuie sa fie destinate si separate pentru producatorii adevarati si nu persoanelor care sunt intermediare in acest proces.
 
„Totodata, am schimbat procedura prin care se acorda certificatul de producator care se inlocuieste cu un atestat de producator ce nu mai este aprobat numai de primarie, ci de fermierii care sunt asociati", a mai spus Constantin.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

Minstrul  a subliniat ca aceasta lege este asteptata de mult timp de catre producatorii adevarati care doresc sa isi valorifice recoltele in pietele agro-alimentare.
 
„Legea pietelor propusa anul trecut de Ministerul Agriculturii a trecut de Parlament saptamana trecuta si se afla incepand de astazi la Cotroceni. Legea pietelor este asteptata de mult timp de producatori adevarati si reprezinta o sansa pentru ei sa nai mai fie obstructionati de comercianti”, a mai precizat Daniel Constantin.
 
Legea stabileste masurile de reglementare a modului de desfasurare a activitatilor economice, de valorificare a produselor agricole proprii de catre producatorii agricoli persoane fizice si de comercializare a acestora..
Proiectul de lege schimba in totalitate sistemul prin care producatorii agricoli persoane fizice valorifica produsele proprii in pieţele agroalimentare. In fapt, actualele certificate de producator vor fi inlocuite prin atestatul de producator şi carnetul de comercializare a produselor.

Astfel, atestatul de producator reprezinta documentul care confirma persoanei fizice care desfasoara o activitate economica in sectorul agricol calitatea de producator agricol, carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol reprezinta documentul utilizat de persoana fizica care deţine atestat de producator, precum si de sotul/sotia, rude/afini de gradul I, dupa caz, pentru exercitarea actului de comerţ cu ridicata sau comert cu amanuntul, a produselor agricole obtinute in ferma/gospodaria proprie.

Ambele documente se emit de Primarii, la solicitarea producatorilor agricoli persoane fizice care doresc sa-şi valorifice produsele obţinute in ferma /gospodaria proprie.
Atestatul de producator se emite cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultura, constituite conform legii si organizate la nivel judetean/regional/national, care se inregistreaza in acest scop la primarii.

Valabilitatea atestatului de producator este de un an calendaristic de la data emiterii si se vizeaza semestrial, prin aplicarea stampilei si semnaturii primarului comunei, orasului, municipiului, sectorului municipiului Bucuresti, dupa caz. Atestatul de producator si Avizul entitatilor mentionate elimina posibilitatea substituirii calitatii de producatori agricoli a solicitantilor care nu detin aceasta calitate.

Carnetul de comercializare asigura fluxul informational necesar privind structura sortimentala/cantitativa a produselor valorificate, locul de producere si destinatia acestora. Carnetul de comercializare inlocuieste borderourile de achizitie, a caror utilizare reprezinta in prezent un canal semnificativ de evaziune fiscala, in special in comertul cu produse agricole materie prima.
 
In acest fel, se creeaza premise pentru ca productia realizata de micii producatori sa fie valorificata in conditii civilizate, sa asigure atat venituri corecte pentru producatori, cat si informatii complete asupra provenientei marfurilor si preturi corecte la consumatorul final.

In cadrul structurilor de comercializare cu ridicata sau cu amanuntul este obligatorie organizarea de spatii de vanzare distincte, care sunt rezervate in exclusivitate producatorilor agricoli persoane fizice detinatoare a unui atestat de producator si a unui carnet de comercializare, pentru valorificarea produselor din sectorul agricol obţinute din gospodaria/ferma proprie. Procentul de alocare a spaţiilor de vanzare este de minimum 40 la suta din totalul spatiilor de vanzare existente.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016