Plata actualizata a zilierilor in 2019
Ne place sa lucram usor, rapid si simplu, iar zilierii sunt angajatii ideali in anumite perioade ale anului. Ne-am gandit, asadar, sa va prezentam modul in care efectuam plata zilierilor in 2019.
In momentul de fata, zilierii se afla sub "guverarea" a doua acte importante: Legea nr. 52/2011 rivind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, republicata si Normele de aplicare a Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri aprobate Ordinul nr. 831/600 din 2015.
In primul rand, intelegem din informatiile publicate de expertii apartinand de
Contabilul.ro ca zilierul are dreptul la remuneratie care se stabileste prin negociere directa intre parti, intr-un cuantum al remuneratiei brute orare cre nu poate fi mai mic decat valaorea/ora a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, si se acorda la sfarsitul zilei de lucru sau la sfarsitul saptamanii, inainte de semnarea in Registrul de evidente a zilierilor de catre zilier si beneficiar.
Atentie! Chiar daca cele doua parti convin asupra a mai putin de 8 ore de munca intr-o zi, plata se va face pentru echivalentul a 8 ore!
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Criptomonede Ghid practic pentru incepatori
Lucrarea & 39;Criptomonede Ghid practic pentru incepatori& 39; nu lasa nicio intrebare fara raspuns Te invitam sa o parcurgi chiar acum si sa devii fara nicio exagerare expert in bitcoin si in alte monede virtuale Este primul pas spre o investitie inspirata Iata 2 motive esentiale pentru care trebuie sa parcurgi lucrarea & 39;Criptomonede...
Oferta Speciala
valabila 48h
Avem in vedere faptul ca in 2019 banii pe care ii dam zilierului nu pot fi mai putini de 12,43 lei/ora. Valoarea este cuprinsa in HG nr. 937/2018.
Veniturile obtine de zilieri nu sunt venituri realizate la functia de baza astfel ca impozitul pe venit se realizeaza conform art. 78 alin. (2) lit. b) din
Codul fiscal, respectiv prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul brut si contributiile sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii in Romania sau in conformitate cu instrumentele juridice internationale la care Romania este parte, precum si, dupa caz, a contributiei individuale la bugetul de stat datorate potrivit legii, pe fiecare loc de realizare a acestora.
Incepand cu veniturile lunii mai 2019, conform modificarilor aduse prin O.U.G. nr 26/2019, asupra veniturilor zilierilor se calculeaza CAS in cota de 25%.
Un exemplu de calcul poate fi gasit
AICI.
Prin O.U.G. nr 26/2019 a fost introdusa si posibilitatea ca zilierul sa se asigure, optional, in sistemul public de sanatate insa contributia se asigurari sociale de sanatate nu se retine de catre platitorul de venit.
Daca zilierul opteaza sa se asigure in sistemul public de sanatate acesta va depune declaratia unica in conditiile art. 180 din Codul fiscal.