Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect incredibil de lege: Ministerul Agriculturii primeste 3,5 miliarde de euro ca sa finalizeze Canalul Dunare-Jiu-Olt-Arges

proiect-incredibil-de-lege-ministerul-agriculturii-primeste-35-miliarde-de-euro-ca-sa-finalizeze-canalul-dunare-jiu-olt-arges

Securitatea alimentara a Romaniei a fost puternic afectata in ultimii ani. Din cauza numeroaselor probleme, precum schimabrile climatice, diminuarea cantitatilor de produse agricole, cresterii preturilor si al agresiunii ruse in Ucraina, s-au luat masuri de urgenta pentru investitii publice si private in domeniul agricol.


Investitiile publice si private in domeniul agricol sunt esentiale pentru securitatea alimentara din tara. Astfel, s-a propus majorarea bugetului alocat Programului national de reabilitare si/sau infiintare a infrastructurii principale de irigatii si infrastructurii de desecare si drenaj. In prezent, valoarea totala alocata este de 3,5 miliarde de euro si are scopul de a acoperi diferentele de cost aparute in ultimii sase ani si al majorarii suprafetelor acoperite de infrastructura de irigatii la 2,5 miliarde de euro.
 
De asemenea, proiectul are in vedere si realizarea celui mai ecologic si eficient energetic canal "Canalul: Dunare-Jiu-Olt-Arges" care va deservi o arie vasta de suprafete agricole. Acest proiect de irigatii va ajuta culturilor situate in sudul tarii, de la Mehedinti pana in Arges, suprafete in care se cultiva atat cereale, cat si legume, fructe si vita de vie.
 
O alta masura prevazuta in proiect este majorarea componentei nerambursabile acordata prin subprogramul Agro IMM Invest pana la maximum 25% aplicata la valoarea finantarii garantate, In acest sens, fermierii mici si mijlocii vor avea acces la echipamente de irigatii si la utilaje pentru prelucrarea produselor primare.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h
In ceea ce priveste sursa de finantare pentru masurile propuse, bugetul suplimentar alocat Programului national de reabilitate si/sau infiintare a infrastructurii principale de irigatii si infrastructurii de desecare si dresaj poate fi asigurat din fonduri europene nerambursabile, aferente cadrului multianual 2021 - 2027. 
 
De asemenea, in absenta realizarii investitiilor propuse, publice si private, impactul bugetar se va mari. Astfel, Guvernul va fi obligat sa acorde fermierilor romani despagubiri de miliarde de lei pentru sute de mii de hectare afectate anual de seceta pedologica. Pentru evitarea calamitatilor, efortul financiar trebuie indreptat catre investitii.
 
In absenta investitiilor propuse, productia nationala de produse agricole este mai mica, iar bugetul general consolidat pierde resurse financiare importante din componentele fiscale (TVA, accize, alte impozite asupra bunurilor si serviciilor).
 
"Asadar, impactul bugetar agregat al masurilor financiare propuse este unul pozitiv, pe termen scurt, mediu si lung, nu numai asupra sectorului productiei agricole, ci si asupra capacitatilor de procesare a produselor obtinute in agricultura romaneasca. Trebuie precizat ca toate masurile propuse pot fi sustinute din fonduri europene nerambursabile, in conditiile in care tara noastra constinua sa aiba o rata modesta de utilizare a acestor resurse financiare. Mai mult decat atat, asigurarea necesarului de umiditate in sol prin irigatii, contribuie la stoparea procesului de desertificare a suprafetelor agricole din sudul Romaniei (mii de hectare sunt eliminate din circuitul agricol ca efect al desertificarii)", potrivit proiectului.
 
Mai jos puteti citi proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative in vederea reabilitarii si/sau infiintarii infrastructurii principale de irigatii si a infrastructurii de desecare si drenaj, precum si pentru sprijinirea investitiilor in productia si procesarea produselor agricole din Romania.
 
LEGE - pentru modificarea unor acte normative in vederea reabilitarii si/sau infiintarii infrastructurii principale de irigatii si a infrastructurii de desecare si drenaj, precum si pentru sprijinirea investitiilor in productia si procesarea produselor agricole din Romania
 
Articolul I - Legea nr.269/2015 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.4/2015 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.82/2011 privind unele masuri de organizare a activitatii de imbunatatiri funciare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 843 din 12 noiembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza si va avea avea urmatorul cuprins:
 
1. La art.III, alin.(l) si alin.(l‘) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
 
(1) Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, sub conditia asumarii de catre Guvern, prin hotarare, a Programului national de reabilitare si/sau infiintare a infrastructurii principale de irigatii si inlfastructurii de desecare si drenaj, primeste suma de 3,500 miliarde euro necesara pentru reabilitarea acestor infrastructuri.
 
(1^1)Suma prevazuta Ia alin. (1) se aloca pana in anul 2027, cu incadrarea in limita fondurilor aprobate cu aceasta destinatie, respectiv suma de 3,500 miliarde euro.
 
2. Dupa alin.(1^1) se introduc doua noi alineate, alin.(l^2) si alin.(1^3), cu urmatorul cuprins:
 
(1^2) Din suma prevazuta la alin.(l), Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale finanteaza constructia Canalului: Dunare-Jiu-Olt-Arges, obiectiv de investitii care va face parte intregranta din infrastructura principala de irigatii, in termen de 90 de zile de la publicarea prezentei legi, Guvernul aproba prin hotarare, indicatorii tehnicoeconomici ai Canalului, in acord cu Directiva 2000/60/CE - cadrul de politica comunitara in domeniul apei si cu necesitatea asigurarii eficientei energetice a sistemelor de irigatii.
 
(1^3) Sumele prevazute la art. III, alin. (1) se pot acoperi din fonduri externe nerambursabile prin Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, in limita sumelor alocate si in conformitate cu prevederile si regulile de eligibilitate aplicabile.
 
Articolul II - La art.l din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.110/2017 privind Programul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie - IMM INVEST ROMANIA, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1029 din 27 decembrie 2017, cu modificarile si completarile ulterioare, alin.(l^2) si (3^2.a) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
 
(1^2) Subprogramul de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar AGRO IMM INVEST consta in acordarea de garantii de stat in favoarea fiecarui beneficiar participant in program care solicita finantare pentru nevoile curente de lucru sau pentru realizarea de investitii, cu respectarea conditiilor prevazute la pct. II.2 art. 3 alin. (3) si (4) din Schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii IMM-urilor in contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, aprobata prin art. II din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 42/2020, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 75/2020, cu modificarile si completarile ulterioare. Grantul acordat intreprinderilor mici si mijlocii, intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie, precum si fermierilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar include si o componenta nerambursabila de maximum 25% din valoarea finantarii garantate, cu conditia incadrarii in plafonul de 345.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in sectorul pescuitului si acvaculturii, 290.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole, respectiv
 
2.300.000 euro pentru fiecare intreprindere care isi desf^oara activitatea in sectorul alimentar.
 
(3^2.a) Pentru creditele prevazute la alin, (3) Ut. a) si b), destinate beneficiarilor care isi desfasoara activitatea in domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar si care aplica in cadrul Subprogramului de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii si intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar AGRO IMM INVEST, Ministerul Finantelor subventioneaza valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare si dobanzile in procent de 100%, precum si componenta nerambursabila in valoare de maximum 25% aplicata la valoarea finantarii garantate, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finantelor - Actiuni Generale, de la titlul 55 «Alte transferuri» alineatul 55.01.46 «Transferuri catre intreprinderi in cadrul schemelor de ajutor de stat», in cadrul unei scheme de ajutor de stat asociate acestui program.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016