Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Recomandari de sezon de la ANSVSA pentru comerciantii de carne de miel si oua

recomandari-de-sezon-de-la-ansvsa-pentru-comerciantii-de-carne-de-miel-si-oua

In perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor, vor intensifica actiunile de control la unitatile care proceseaza, depoziteaza, transporta si comercializeaza produse alimentare de origine animala animala şi non-animala.


Sunt vizate si unitaţi de fabricare a produselor de morarit si panificatie, a produselor de patiserie, depozite cu legume, fructe, seminte si conserve, unitati de fabricare a bauturilor alcoolice si racoritoare, precum si unitaţi de tip hipermarket, supermarket şi unitaţi Plafar, care comercializeaza produse alimentare specifice perioadei postului.

Condiţii pentru sacrificarea  mieilor sau iezilor
- legislatia actuala prevede ca sacrificarea mieilor sau iezilor, cu exceptia celor sacrificati pentru consum in gospodarie, sa se poata realiza numai in abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea ovinelor sau caprinelor, care dispun de echipamente si facilitati speciale pentru sacrificarea acestor animale, cu respectarea bunastarii animalelor, sau in centre de taiere temporare care vor fi autorizate sa functioneze pe o perioada determinata, sub controlul medicului veterinar repartizat;
- carnea şi organele de miel sunt admise pentru consumul public numai daca sunt insotite de un certificat de sanatate publica veterinara eliberat de abatorul unde au fost sacrificate animalele si poarta marca de sanatate.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Carnea de miel sau ied –  care provine din unitati autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare va fi marcata cu o marca de sanatate de forma ovala cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, avand inscripţionate urmatoarele:
- Ø in partea superioara „ROMANIA” cu majuscule sau codul ISO al ţarii „RO”;
- Ø in centru numarul de autorizare acordat de ANSVSA;
- Ø in partea inferioara abrevierea: CE cu majuscule.
 
Carnea de miel sau ied -  care provine din marcarea carnii de miel rezultate in urma sacrificarilor in spatiile amenajate temporar se realizeaza cu o marca de sanatate de forma rotunda cu diametrul de 3,5 cm, in interiorul careia este inscris indicativul judeţului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeţeana.
 
Spatiile temporare pentru sacrificarea mieilor isi vor desfaşura activitatea  pe o perioada determinata ( 30 martie – 12 aprilie)
- autoritatile locale (Consilii Locale, Primarii) care vor sa organizeze, in localitatile pe care le conduc, centre pentru sacrificarea mieilor, trebuie sa se adreseze Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene;
- spaţiile avizate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie sa fie amenjate corespunzator;
- locuri special amenajate pentru sacrificarea animalelor, separate fizic de cumparatori, pentru a nu le produce disconfort;
- spaţii special amenajate pentru cazarea animalelor şi cu posibilitaţi de adapare şi furajare a acestora;
- sistem de alimentare cu apa potabila şi apa calda;
- facilitaţi de colectare şi stocare in vederea dirijarii la unitaţi de ecarisare a sangelui şi subproduselor necomestibile rezultate din sacrificarea animalelor;
- facilitaţi de colectare a materialelor cu risc specific, rezultate in urma sacrificarilor şi de dirijare a acestora la unitaţi de incinerare.
 
Dirijarea subproduselor la unitaţile de ecarisare intra in responsabilitatea primariei sau administratorului locului de sacrificare, pentru care va prezenta medicului veterinar oficial confirmarea din partea unitaţii de transformare.
- carnea, provenita din sacrificarile efectuate in locurile special amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor, va fi comercializata direct consumatorului final, imediat dupa sacrificare, examinare şi marcare.
Este interzisa organizarea de locuri speciale pentru sacrificarea mieilor sau iezilor in zonele in care au fost impuse restricţii pe motive de sanatate a animalelor.
- sunt admise pentru sacrificare in vederea consumului public, numai animalele care sunt identificate conform legislaţiei in vigoare, pentru care se cunoaşte originea acestora, şi statutul de sanatate al fermei sau al exploataţiei;
- starea de sanatate a mieilor şi faptul ca provin din exploataţii unde nu evolueaza boli infectocontagioase, trebuie certificata de catre medicul veterinar;
- animalele identificate, insoţite de certificatul de sanatate şi formularul de mişcare emise de catre medicul veterinar, se transporta spre locul de sacrificare numai cu mijloace autorizate sau inregistrate sanitar veterinar.
 
Produsele destinate comercializarii trebuie sã fie obţinute in condiţiile respectarii normelor de sanatate şi igienã şi sa fie comercializate numai in unitaţi sau spaţii autorizate sau inregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
 
Comercializarea produselor alimentare in pieţe agroalimentare, sau alte locuri amenajate şi autorizate, este permisa numai dacã acestea sunt insoţite de documentele oficiale prevazute de legislaţia veterinara.
-ouale destinate comercializarii se vor transporta numai in mijloace auto autorizate sanitar veterinar;
-ouale valorificate de catre producatorii particulari vor fi examinate ovoscopic de catre personalul veterinar din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
-sunt interzise pentru comercializare ouale cu coaja crapata sau lovita, acestea vor fi retrase de la vanzare şi vor fi dirijate pentru valorificare in scopuri tehnice, confiscare sau distrugere;
-ouale valorificate de catre producatorii particulari vor fi examinate ovoscopic de catre personalul veterinar din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
-sunt interzise pentru comercializare ouale cu coaja crapata sau lovita, acestea vor fi retrase de la vanzare şi vor fi dirijate pentru valorificare in scopuri tehnice, confiscare sau distrugere.

Ouale proaspete prezinta coaja cu aspect mat, rugos, comparativ cu ouale vechi la care coaja este lucioasa şi neteda. La un examen simplu a densitaţii in apa de robinet, ouale proaspete trebuie sa ramana la fundul vasului in care sunt puse, cu axul longitudinal paralel cu fundul vasului sau acesta sa formeze cu fundul vasului un unghi de maxim 30-45 grade.

Laptele şi produsele din lapte
  • laptele crud destinat vanzarii directe catre consumatorul final,  sau prelucrarii in branzeturi trebuie sa provina numai de la animale sanatoase, care nu sufera de boli ce pot fi transmise la om, prin intermediul laptelui;
  • produsele din lapte pot fi valorificate de catre crescatorii de animale, in spaţii inregistrate sanitar veterinar in condiţiile in care producatorul deţine;
  • documentul de inregistrare sanitarã veterinarã pentru vanzare directã sau vanzare cu amanuntul şi certificatul de producator;
  • fişa de sanatate a animalelor vizatã de medicul veterinar;
  • carnetul de sanatate cu viza medicului uman;
  • producatorul trebuie sã ofere consumatorului date privind identitatea producatorului, sortimentul de produs şi data obţinerii produsului, inscrise pe o etichetã ataşatã pe ambalaj;
  • expunerea produselor trebuie sa se faca in vitrine, in recipiente confecţionate din materiale necorodabile, uşor de curaţat şi igienizat (plastic, ceramica, etc.);
  • comercializarea branzeturilor trebuie sã se faca in ambalaje de unicã folosinţã (pungi din plastic sau hartie ceratã de uz alimentar).
Sunt permise transportul şi pastrarea in vederea vanzarii directe catre consumatorul final a branzeturilor, in recipiente confecţionate tradiţional din lemn (putini), cu condiţia ca acestea sa fie curate şi identificate corespunzator, pentru asigurarea trasabilitaţii produselor şi prevenirea contaminarii.
 
Alte produse alimentare tradiţionale: cozonaci, prajituri, produse de panificaţie, legume de sezon, etc. se pot comercializa in spaţii amenajate şi inregistrate sau autorizate, sub controlul personalului de specialitate.
 
Este interzisa comercializarea produselor şi a alimentelor de origine animala sau non-animala in spaţii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau in sistem de vanzare stradal, in care nu pot fi asigurate o temperatura şi o stare de igiena corespunzatoare.
 
Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor recomandã cetaţenilor sã cumpere produse alimentare numai din spaţii sau unitaţi inregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
 
Aceasta inseamna cã, atat carnea, cat şi alte produse de origine animalã sau non-animalã au fost supuse controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sanatatea publicã.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton