Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sprijin financiar de 4 miliarde de euro

sprijin-financiar-de-4-miliarde-de-euro

In cadrul noului program guvernamental IMM Invest Plus, conventiile au fost semnate in prezenta premierului Nicolae Ciuca, a ministrului Finantelor, Adrian Caciu si a ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea. Presedintele director general, Alina Toma, a fost reprezentantul Fondului de Garantare a Creditului Rural.


Ministerul Finantelor a mandatat Fondul de Garantare a Creditului Rural, alaturi de Fondul Roman de Contragarantare si de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii. Astfel, este implementata Schema de ajutor de stat IMM Invest Plus, potrivit comunicatului FGCR.
 
De asemenea, Guvernul aloca prin IMM Invest Plus sprijin financiar in valoare de 4 miliarde de euro cu scopul de a sustine intreprinderile mici si mijlocii din Romania.
 
In cadrul Programului IMM Invest Plus, plafonul alocat FGCR este in valoare de 3,5 miliarde de lei pentru anul 2022, din care suma de 2,5 miliarde de lei sunt pentru componenta Rural Invest si 1 miliard de lei pentru componenta Agro IMM Invest.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h
In ceea ce priveste Rural Invest, aceasta are ca scop acordarea de facilitati de garantare de catre stat in mod transparent si nediscriminatoriu pentru creditele de investitii si creditele/liniile de credit pentru capital de lucru acordate fermierilor, intreprinderilor mici si mijlocii, intreprinderilor mari din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar.
 
Institutiile de credit au termen pana la 23 decembrie 2022 pentru a transmite la FGCR documentatiile de solicitare a garantiilor. De asemenea, schema are un termen de valabilitate pana la data de 31 decembrie 2022.
 
Ordinul comun al ministrului Finantelor, al ministrului Dezvoltarii, lucrarilor publice si administratiei, al ministrului Antreprenoriatului si Turismului si al ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a fost publicat in Monitorul Oficial, nr. 2.167/2.464/1.535/280/2022 privind aprobarea Procedurii de implementare a Programului IMM Invest Plus si componentele sale.
 
In cadrul schemei, ajutorul va fi acordat sub forma de:
 
- garantii de imprumut cu un buget maxim de 3,6 miliarde de euro (aproximativ 17,75 miliarde de lei)
 
- subventii directe cu un buget maxim de 390 de milioane de euro (aproximativ 1,93 miliarde de lei) pentru a compensa parti din costurile datorate in cadrul imprumuturilor garantate
 
Obiectul este de a asigura continuitatea societatilor afectate. Acestea vor putea dispune de lichiditati suficiente, permitand bancilor sa continue sa acorde imprumuturi economiei reale.
 

Beneficiari

 
Beneficiarii IMM Invest Romania, Agro IMM Invest si IMM PROD din categoria IMM-urilor si din categoria intreprinderilor mici cu capitalizare de piata medie sunt eligibili in conditiile in care indeplinesc urmatoarele:
 
- se incadreaza in normele de creditare ale finantatorului si in normele de garantare ale F.G.C.R, dupa caz
 
- nu figureaza cu credite restante, inclusiv pentru finantarile tip leasing, la data solicitarii garantiei de stat sau, daca inregistreaza restante
 
- nu figureaza in baza de date a Centralei Incidentelor de Plati cu interdictie de a emite cecuri si cu incidente majore cu bilete la ordin in ultimele 6 luni anterioare datei solicitarii garantiei de stat
 
- impotriva lor nu s-a deschis procedura insolventei in temeiul legilor aplicabile
 
- prezinta institutiei de credit garantii colaterale care, in cazul creditelor de investitii, impreuna cu garantia de stat si ipoteca legala imobiliara si/sau mobiliara asupra activelor finantate din credit, acopera in proportie de cel putin 100% valoarea finantarii.

Pentru creditele de investitii acordate pentru achizitia de parti sociale sau actiuni, in completarea ipotecii legale mobiliare asupra partilor sociale, prezinta si alte garantii colaterale care, impreuna cu garantia de stat, acopera in proportie de cel putin 100% valoarea finantarii.

Pentru creditele de investitii acordate pentru achizitia de soft-uri, beneficiarul prezinta si alte garantii colaterale (depozite colaterale) care, impreuna cu garantia de stat, acopera in proportie de cel putin 100% valoarea finantarii. In cazul creditelor de investitii, finantarea garantata de stat este garantata cu ipoteca legala imobiliara si/sau mobiliara asupra activelor finantate din credit, proportional cu procentul de garantare.

Pentru creditele de investitii valoarea de piata a activelor aduse in garantie trebuie sa fie mai mare sau cel putin egala cu valoarea finantata
 
- la data acordarii garantiei nu inregistreaza obligatii fiscale restante si alte creante bugetare administrate de organul fiscal central, definit potrivit art. 1 pct. 31 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare. In cazul in care inregistreaza astfel de obligatii restante, beneficiarul se obliga sa le achite prin creditul/linia de credit pentru capital de lucru acordat. In cazul creditelor de investitiei beneficiarul se obliga sa faca dovada achitarii lor inainte de solicitarea de garantare
 
- nu au fost emise impotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, in cazul in care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate, conform prevederilor legale in vigoare
 
- nu au solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleasi costuri eligibile
 
- administratorul nu are fapte inscrise in cazierul judiciar si cazierul fiscal
 
- este afectat de criza in conformitate cu prevederile Comunicarii Comisiei Europene -Cadru Temporar de criza pentru masuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei nr. 2022/C 131 I/01.(conform declaratiei pe propria raspundere, completata si semnata de beneficiarul finantarii)
 
- finantarea pentru acoperirea nevoilor de lichiditati in conformitate cu prevederile art. 1.3 alin. (2) lit.c) reprezinta diferenta ce a ramas neacoperita cu finantare aferenta nevoilor de lichiditate acordate in baza Comunicarii Comisiei privind Cadrul temporar in materie de ajutor de stat in contextul pandemiei de COVID-19 pentru asigurarea nevoile de lichiditati prin ajutoarele acordate in cadrul programelor IMM INVEST ROMANIA, inclusiv in cadrul subprogramului AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT sau RURAL INVEST sau alte ajutoare acordate in temeiul unor scheme de ajutor de stat elaborate in baza Comunicarii Comisiei privind Cadrul temporar in materie de ajutor de stat in contextul pandemiei de COVID-19 (conform declaratiei pe propria raspundere, completata si semnata de beneficiarul finantarii)
 
Se vor acorda finantari in cadrul programelor in limita cumulului rezultat din valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare aferente garantiei acordate pe toata durata de valabilitate a garantiei si a dobanzilor aferente creditelor/liniilor de credit, acordate pe o perioada de maximum 12 luni. 
 
De asemenea, nu se va acorda mai mult de echivalentul in lei a sumei de 500.000 euro pe intreprindere, respectiv echivalentul in lei a sumei de 62.000 euro pe intreprindere in cazul beneficiarilor din domeniul agriculturii primare si 75.000 in cazul beneficiarilor din domeniul pescuitului si acvaculturii.
 
In ceea ce priveste UAT-urile, valoarea grantului acordat nu poate depasi echivalentul in lei a 500.000 euro.

Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016