Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Taranii au liber cu porcii la abator
Taranii romani isi pot vinde porcii crescuti in gospodarii si in abatoarele autorizate sanitar veterinar, nu numai in targuri si oboare, incepand cu 1 decembrie 2012, a declarat, marti, pentru Agerpres, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Mihai Turcanu.
"Dupa cinci ani de asteptari, taranii romani care cresc porci in gospodariile proprii isi pot vinde animalele nu numai in targuri si oboare ci si in abatoarele autorizate sanitar veterinar. Prin aparitia Ordinului 67 din noiembrie, legiferam in primul rand circulatia porcului, printr-un dublu control, pentru a preveni aparitia anumitor boli pe teritoriul Romaniei. Avem o verificare a porcilor in gospodariile populatiei efectuata de catre medicul concesionar de libera practica si o alta facuta de catre medicul din obor sau din abator. Practic, intr-o singura zi, porcii sunt verificati de doua ori si avem o miscare controlata", a precizat turcanu.
Potrivit sursei citate, din 2007, de cand a fost interzisa circulatia porcilor pe teritoriul Romaniei, numarul porcilor crescuti in gospodariile populatiei s-au redus la jumatate, iar piata neagra a continuat sa se dezvolte.
"Daca in 2007, cand a fost interzisa circulatia porcului pe teritoriul Romaniei, erau crescuti in gospodarii 4,5 milioane de porci, azi mai sunt doar 2,8 milioane. Mi s-a parut un lucru extrem de grav pentru ca populatia porcina era intr-un total regres, iar preturile pe piata erau in crestere. De aceea am considerat ca trebuie sa intervenim pentru ca riscam sa nu mai avem carne de porc pe piata sau sa fie foarte scumpa. Speram ca prin liberalizarea circulatiei porcului sa reducem piata neagra pe acest segment cu circa 90%, iar starea financiara si economica a taranilor sa se imbunatateasca", a adaugat seful ANSVSA.
Potrivit ANSVSA, prin Ordinul 67 presedintelui ANSVSA din data de 16 noiembrie 2012 au fost create noi posibilitati de valorificare a productiei si de incurajare a activitatii de crestere a animalelor. Cele doua noi posibilitati se refera la comercializarea porcilor vii din gospodariile populatiei in targurile si oboarele autorizate sanitar-veterinar precum si catre abatoare autorizate sanitar veterinar.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
valabila 48h
Conform prevederilor actului normativ, miscarea porcilor vii catre abator, atunci cand trec printr-un targ de animale, se poate efectua numai daca animalele sunt insotite de certificatul de sanatate, de formularul de miscare si de documentul privind informatiile pentru lantul alimentar.
In cazul exploatatiilor din gospodariile proprii, miscarea suinelor vii catre unitatile de sacrificare trebuie insotita de certificatul de sanatate, emis de medicul veterinar de libera practica imputernicit care indruma proprietarul de animale pentru completarea documentului privind informatiile pentru lantul alimentar.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 3.5 din 2 voturiUltima ora
Idei de afaceri in agricultura