Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Floarea Cercelus - FUCHSIA. Cum se ingrijeste si cum se inmulteste Cercelusul

floarea-cercelus-fuchsia-cum-se-ingrijeste-si-cum-se-inmulteste-cercelusul

Fuchsia este o planta deosebita si destul de pretentioasa cand vine vorba despre cum trebuie ingrijita. Iata cateva informatii despre Floarea Cercelus - Fuchsia, care iti vor fi utile daca iti doresti sa o cresti cu succes la tine in apartament (ori gradina).


Fuchsia, Fucsia sau Cercelusul, este o planta de interior deosebit de frumoasa care si-a primit numele dupa Leonard Fuchs, doctor si botanist german care a trait in secolul al XVI-lea. 
 
Cercelusul prefera umbra si solul fertil, iar speciile cu flori portocalii sau rosii sunt mai rezistente la caldura decat cele cu flori albe sau albastre. 
 
Fuchsia magellanica, originara din Peru si Chile, este una din putinele plante de acest tip care suporta gerul. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
Fuchsia face parte din familia Onagraceae si este originara din Mexic si America de Sud, unde ajunge sa se dezvolte aproape ca un arbust, atingand chiar si 3 metri inaltime si 1 metru diametru. La noi, fuchsia s-a adaptat ca planta de ghiveci, prefera penumbra si pamantul  umed, fertil, bine drenat.
 

Regimul de temperaturi potrivite pentru fucshia

 
Ca planta de interior, fuchsia trebuie plasata langa o fereastra orientata spre est, vest sau sud, dar nu in lumina directa a soarelui. Vara, cand o puteti scoate afara, nu uitati ca cercelusului nu ii place caldura si umiditatea.
 
In general, planta prefera o temperatura de 15-21 de grade Celsius pe timpul zilei si cu 10 mai putin pe timpul noptii. Temperaturile scazute din timpul noptii sunt foarte importante primavara devreme, cand planta incepe sa inmugureasca. Fuchsia nu mai infloreste cand temperatura medie din timpul zilei creste peste 24 de grade Celsius.
 

Cum se uda si cum se ingrijeste peste iarna cercelusul

 
In perioada de dezvoltare, fuchsia se uda cand se simte ca s-a uscat pamantul. Toamna udati planta mai rar si cu cantitati din ce in ce mai mici de apa, ca sa o pregatiti pentru repausul de iarna. Este bine sa tratati planta si cu o solutie hranitoare, la fiecare 2 saptamani, in perioada de crestere, dar opriti tratamentul cam cu 2 saptamani inainte de a o aduce in casa, inainte de primul inghet.
 
Toamna, plantele foarte mari pot fi taiate. Peste iarna trebuie sa le asigurati cercelusilor o temperatura de 4-10 grade Celsius si sa o udati atat cat sa nu se usuce complet pamantul in ghivece.
 
Primavara, planta se muta intr-un loc mai cald, mai luminos si incepeti sa o udati regulat. Cand apar noile frunze, schimbati pamantul din ghiveci si chiar ghiveciul cu unul putin mai mare.  Primavara si vara puteti sa rupeti varful fiecarei ramuri noi care are deja doua seturi de frunze, daca doriti ca planta sa aiba un foiaj mai bogat.
 

Inmultirea cercelusului prin butasi sau seminte

 
O prima metoda de inmultire a cercelusului este prin butasii prelevati primavara sau mai tarziu, in august - septembrie. Se iau butasi lungi de 10-12 cm sau cu 2-3 perechi de frunze, de la lastarii tineri. Frunzele din partea inferioara se rup si butasii se planteaza separat, in compost umed, de preferinta un amestec de nisip si turba in parti egale. Vasele se acopera cu folie de plastic transparenta si se tin intr-o camera calduroasa, luminoasa, dar nu in soare direct. Radacinile vor aparea in 3-4 saptamani, dupa care plantele se pot muta in ghivece cu pamant special de plante. Butasii prinsi toamna trebuie lasati descoperiti. 
 
Fuchsia se mai inmulteste prin seminte. Aceasta operatiune trebuie efectuata in martie-aprilie: acoperiti semintele cu un strat subtire de compost umed, intr-un ghiveci asezat la umbra, la o temperatura de 16C; semintele inmuguresc in 21-28 de zile. Cand plantele sunt destul de mari ca sa poata fi mutate din loc, plantati-le in ghivece separate.
 

Bolile si daunatorii care ataca fragilul cercelus

 
Fuchsia poate fi atacata de rugina (numai unele specii), afide (cauzeaza ondularea frunzelor), gandacei, muste albe, etc.
 
Daca florile nu sunt bine dezvoltate, se ofilesc repede sau cad, cauzele pot fi atmosfera calda si uscata, udatul excesiv sau scazut ori bataia directa a razelor soarelui. 
 
Pentru prevenirea ruginii sau a uscarii frunzelor se recomanda plasarea cercelusului in camere sau zone din curte cu o buna circulatie a aerului.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.07 din 198 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016