Arbori si arbusti ornamentali. Cum si cand ii plantam
Fiind o tema de interes pentru multi dintre cititorii nostri care vor sa aiba o gradina interesanta, ne-am propus sa va prezentam detalii esentiale cu privire la arbori si arbusti ornamentali.
Cand plantam arbori si arbusti ornamentali?
Lucrarile se pornesc in timpul repausului vegetativ, dupa cum urmeaza:
- La speciile foioase care isi pierd frunzele in toamna, plantarea se face intre 15 noiembrie – 15 martie.
- La speciile foioase cu frunze persistente, plantarea se face intre 15 octombrie – 15 aprilie.
- La conifere, plantarea se face la sfarsitul lunii septembrie – inceputul lunii octombrie sau in martie – aprilie.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
Exista, totusi, si cazuri particulare. Spre exemplu, mesteacanul se planteaza la inceputul cresterilor vegetative.
Indiferent de alegerea pe care o faceti, va trebui sa fiti atent/a la conditiile speciilor alese pentru gradina dumneavoastra. Cititi cu atentie instructiunile cu privire la lumina, umiditate, structura terenului, dar si modul de dezvoltare si ritmul de crestere. Pentru a avea arbori si arbusti care cresc intr-un ritm sanatos e nevoie sa il ingrijiti cum se cuvine.
Cum plantam arbori si arbusti ornamentali?
Daca e vorba de balot, atunci:
Saparea gropilor pentru plantare: gropile trebuie sa aiba dimensiunile, in adancime si in diametru, cu 15-20 cm mai mari decat dimensiunile balotului.
- Introducerea pamantului in groapa si tasarea usoara pentru realizarea adancimii de plantare, luand in calcul si tasarea naturala ulterioara plantarii; astfel nivelul superior al balotului trebuie pozitionat cu 3-5 cm deasupra solului.
- Asezarea si calarea balotului, astfel incat planta sa fie perfect verticala.
- Introducerea pamantului intre peretii gropii si balot si tasarea in mai multe reprize pentru o cat mai buna aderenta.
- Ancorarea dupa plantare este obligatorie pentru pomii mari; in cazul plantelor de inaltime mai mica se face tutorarea.
- Udarea este obligatorie si se face zilnic, astfel incat apa sa ajunga si in interiorul balotului; in perioadele calde se poate uda dimineata si seara. Pe terenurile cu permeabilitate redusa, udarile se fac la 2-3 zile.
Daca e vorba de garduri vii:
- Plantarea se face pe unul sau doua randuri, respectandu-se adancimea de plantare si distantele intre plante pe rand si intre randuri in raport cu tipul de gard viu si cu marimea plantelor.
- In cazul solurilor grele si cu tendinta de compactare, se recomanda ca pe fundul gropii de plantare sa se aseze un strat de drenaj (din pietris si nisip) pentru a permite scurgerea apei de la nivelul radacinilor. Pamantul scos din groapa de plantare se poate inlocui cu un substrat de calitate, corespunzator cerintelor speciei plantate (acid sau neutru).
- La plantare se pot administra ingrasaminte cu aplicare la sol, granulate, incorporate in sol la o adancime de 8-10 cm, sau lichide aplicate cu apa de udare.
- Speciile cu frunze persistente (conifere), dupa plantare, pot fi pulverizate zilnic cu apa, in orele racoroase, mai ales la inceputul perioadei de vegetatie.
Aceste indicatii sunt general valabile si aplicabile majoritatii speciilor de arbori si arbusti ornamentali. Pentru specii aclimatizate in Romania va recomandam respectarea indicatiilor oferite de importator/producator.
Nu uitati! E important ca arborii si arbustii ornamentali sa fie fertilizati, cu precadere dupa anul al doilea dupa plantare.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.