Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se ingrijeste smochinul

cum-se-ingrijeste-smochinul

Smochinul (Ficus carica) este un pom fructifer inalt de 3-4 metri, originar din Orientul Mijlociu si bazinul Mediteranei. Desi face parte din vegetatia specifica regiunilor mai calde, smochinul poate fi cultivat si in Romania, in regiunile in care temperaturile nu sunt foarte scazute iarna.


Conditia este sa il protejezi de frig, invelindu-i coroana cu folii de plastic, frunze uscate, iarba uscata sau paie. Desigur, smochinul poate fi plantat si intr-un ghiveci de dimensiuni mari, pe care il poti muta iarna in interior. In aceasta varianta, smochinul nu isi va pierde toate frunzele si va ramane verde tot timpul anului. In niciun caz insa nu trebui lasat afara iarna un smochin cultivat in ghiveci, ii vor ingheta radacinile.

Smochinul este unul dintre primii pomi fructiferi pomeniti istoria omenirii. In Valea Iordanului, au fost descoperite fructe fosilizate datand 9.400-9.200 I. Ch. Ca aspect general, smochinul creste sub forma unei tufe inalte, daca nu este dirijat pe un spalier sau pe un alt suport. Cand ii tai lastarii, trebuie sa ai grija sa nu iti pui mana la ochi sau la gura, pentru ca seva plantei este toxica. De asemenea, trebuie sa indepartezi animalele de casa din preajma pomului, mai ales in momentul taierii, si sa feresti copii mici de contactul cu crengile taiate. Frunzele de smochin sunt palmate, late, cu petiolul lung, cu perisori pe ambele parti.

Sfaturi practice pentru ingrijirea smochinului

Material saditor de calitate la Drobeta Turnu Severin Conform Adelei Barbulescu, directoarea SCDP Baneasa, smochinul este o specie care rodeste timpuriu (anul III de la plantare) si, daca este cultivat in zone adapostite si cu climat bland, da doua recolte pe an.

Este o specie longeviva, cu perioada de rodire de 60-70 ani, si se inmulteste usor, fie pe cale vegetativa, prin drajoni, marcote si butasi, fie prin samanta. Fiind o specie iubitoare de caldura (climat cald) si de multa lumina, s-au obtinut multe selectii la Statiunea de Cercetare si Productie Pomicola Drobeta Turnu Severin, care este asezata intr-o zona favorabila culturii acestei specii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome


Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...

Oferta Speciala
valabila 48h

Trebuie mentionate selectiile Drobeta-1, Drobeta-3 si Svinita-1 obtinute de colectivul de cercetare de la aceasta statiune de unde cei interesati pot procura si material saditor.




Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.96 din 257 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016