Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Salvia, medicamentul universal din gradina
Salvia se numara printre plantele medicinale cu cel mai indelungat istoric, folosita pentru proprietatile terapeutice inca de pe vremea romanilor.
Salvia este o planta cu multiple intrebuintari terapeutice. Se poate folosi sub forma de infuzie combinata (2-3 cani pe zi), de tinctura (30 de picaturi de trei ori pe zi, diluate in putina apa), de pulbere uscata (o lingurita rasa de trei ori pe zi, pe stomacul gol). Se tine sub limba timp de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa sau cu ceai. Pulberea nu se pastreaza mai mult de 7 zile.
Este indicata in numeroase afectiuni, precum dischinezia biliara hipotona, colitele, transpiratiile abundente, bronsitele cronice, afectiunile neurovegetative, diabetul, reumatismul, varicele, ranile infectate,neurastenia, ametelile
Salvia este bogata in substante cu rol antiseptic, antimicrobian si antiinflamator. Din acest motiv, persoanele cu infectii, inflamatii si iritatii beneficiaza de pe urma folosirii plantei. Infuzia de salvie este folosita ca dezinfectant in caz de infectii ale cailor respiratorii superioare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
Informatii despre alte plante aromatice puteti citi aici
Ceaiul obtinut din doua lingurite de planta uscata si din 200 ml de apa desfunda nasul, calmeaza tusea si atenueaza durerile in gat. Substantele din compozitia frunzelor de salvie reduc febra, scad secretiile bronsice si calmeaza durerile musculare specifice gripei.
De asemenea, gargara cu infuzie de salvie este de ajutor persoanelor care sufera de gingivita sau de afte. Datorita proprietatilor antimicotice si antibacteriene, extractul de salvie este inclus in pastele de dinti naturale. De altfel, in India, frunzele plantei sunt folosite direct pentru curatarea dinţilor.
Persoanele care sufera de afectiuni intestinale precum balonarile sau sindromul intestinului iritabil beneficiaza de pe urma proprietaţilor dezinfectante ale salviei. Doua-trei cani cu infuzie de salvie consumate zilnic sunt utile in caz de enterocolite, dar si de diaree provenita din alte cauze. Frunzele proaspete de planta presarate peste alimente stimuleaza apetitul şi usureaza digestia. Ele confera mancarii un gust usor amarui, care actioneaza ca un tonic digestiv.
Salvia invioreaza simturile si stimuleaza capacitatea de concentrare si de memorare. Infuzia de salvie calmeaza durerile de cap si imbunatateste tonusul psihic, fiind utila in perioadele de suprasolicitare intelectuala. Din acelasi motiv, planta este contraindicata insa persoanelor care sufera de epilepsie, dar si copiilor cu varste mai mici de 10 ani.
Datorita capacitaţii ei de stimulare a memoriei şi a rationamentului, planta este considerata utila persoanelor care sufera de boli degenerative precum maladia Alzheimer.
In medicina ayurvedica se spune ca fumul obtinut prin arderea frunzelor de salvie purifica atmosfera din casa si indeparteaza energiile negative. In loc de fum, poate fi incercat uleiul volatil din salvie picurat in lampa aromatizanta sau in apa de baie. Datorita proprietaţilor depurative, o cura de 2-3 luni cu infuzie de salvie (cate 2-3 cani pe zi) ajuta la eliminarea toxinelor din corp.
Salvia contine acizi fenolici si enzime cu proprietati antioxidante. Una dintre ele este superoxid dismutaza, enzima antiimbatranire ce corecteaza defectele aparute in timpul multiplicarii celulare, incetinind, astfel, procesul de degradare a tesuturilor.
Din acest motiv, planta este folosita in industria cosmetica, pentru prepararea cremelor, a sapunurilor si a sampoanelor. Compresele cu infuzie de salvie preparata in casa au efect usor astringent si revigoreaza tenul obosit si ofilit. In plus, ajuta la vindecarea ranilor, ulceratiilor cutanate si eczemelor si imbunatatesc aspectul pielii afectate de psoriazis.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 4.08 din 6 voturiUltima ora
Idei de afaceri in agricultura