Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Bio-Romania: Introducerea TVA Verde in agricultura a reduce folosirea nejustificata a termenului „natural” pentru diferite produse
Odata cu introducerea TVA Verde in agricultura si alimentatie va fi creata o legislatie clara care sa reglementeze folosirea termenului respectiv pentru produsele alimentare.
Acest aspect a fost semnlat in nenumarate randuri deAsociatia operatorilor din agricultura ecologica Bio-Romania, prin vocea presedintelul Marian Cioceanu, care a adus din nou in discutie acest subiect in cadrul Festivalului BIO, organizat la Muzeul National al Satului din Capitala.
„Daca se va implementa acel TVA Verde pe care ni-l dorim se va legifera si termenul de Natural, care inseamna materia prima este din agricultura conventionala, dar la procesare nu mai punem nimic chimic sau punem ce se pune si in produsul ecologic. In aceste conditii, produsul ar fi mai ieftin, ar fi legiferat si ar fi mai natural. Acum toti scriu Natural pe produse, dar ti le dau pline cu chimicale. Cuvantul Natural nu are o legislatie in spate, nici in Romania si nici in Europa. Gasim pe piata suc de mere Natural 100% si cand citim ingredientele are doar 2 la suta pulpa de mere. Restul sunt chimicale si totul este legal si nu poti sa le faci nimic”, a declarat, presedintele Asociatiei Bio-Romania, Marian Cioceanu, la Festivalul BIO.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
valabila 48h
Acesta a precizat ca SUA are legiferat acest termen si in aceste conditii un suc proaspat de portocale trebuie sa fie obtinut numai din portocale suta la suta, culese in urma cu cel mult 48 de ore.
„Noi am propus TVA de 9 la suta la produsele naturale, de 3 la suta la cele bio si TVA 0 la suta la alimentele de baza bio, iar pentru aceste alimente care au la procesare sute de E-uri sustinem ca TVA sa ramana 24 la suta. Trebuie sa fundamentam foarte bine o legislatie pentru produsele naturale, astfel incat sa se poate face mai usor trecerea catre ecologic si sa avem produse mai sanatoase pe piata”, a mai spus presedintele Bio-Romania.
Principiul TVA Verde a fost gandit de Comisia Europeana pentru a fi aplicat tuturor bunurilor de consum si serviciilor, nu numai alimentelor, fiind schimbat fundamental si criteriul calcularii cotei de TVA.
Modelul economic actual, dar care nu este practicat in Romania, are principiul urmator pe TVA: produsele de stricta necesitate TVA mic, produse de lux TVA mare. La TVA Verde principiul este poluatorul plateste. Astfel, unele alimente vor putea avea TVA 50 la suta, iar unele automobile TVA 0 la suta.
Studiul finantat de Uniunea Europeana prin care se propune implementarea TVA Verde a stabilit formule precise de calcul al acestui impozit tinand cont de amprenta de carbon a fiecarui produs, de durata de viata a produsului, de utilizarea resurselor neregenerabile, de costurile cu distrugerea sau reciclarea produselor dupa utilizare. Un exemplu ar fi banala punga de plastic, care ar putea avea TVA 300 la suta, iar o sacosa de bumbac bio 0 la suta TVA.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturiUltima ora