Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se realizeaza recoltarea sofranului?

cum-se-realizeaza-recoltarea-sofranului

Daca procesul de recoltare este unul laborios, cultivarea sofranului nu difera cu nimic fata de cel specific altor culturi, insa pentru obtinerea celor mai bune rezultate, respectarea anumitor reguli este esentiala in acest sens.


 
Nu uita, calitatea condimentului este cea care dicteaza pretul de vanzare al acestuia. Pentru a cultiva sofran, in primul rand ai nevoie de bulbi de Crocus sativus si o portiune de teren cu sol argilos sau silicos.
 
Foarte importante sunt si conditiile climatice specifice zonei alese; sofranul este o planta iubitoare de caldura, careia nu-i prieste racoarea si umiditatea excesiva care poate cauza fenomenul de putrezire a bulbilor.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
In lunile iunie si iulie au fost sapati bulbii cu o sapa, acoperiti si se pastreaza asa timp de cateva saptamani in saci de canepa. Inainte de a fi replantati, sunt asezati pe o panza pentru examinare si selectie individuala, bazata pe eliminarea bulbilor cu taieturi si in special a celor cu putregai si paraziti. 
 
Tunicile externe (2-3 straturi) sunt apoi curatate, lasand doar tunica interioara pe fiecare bulb. radacinile reziduale sunt sub forma unui disc turtit negricios-brun, reziduul bulbului din anul precedent, sunt apoi eliminate, deoarece acestea pot fi cauza atacurilor fungice.
 
Selectia se bazeaza in principal pe diametru si greutate si sunt utilizati numai bulbii cu un diametru mai mare de 2,5 cm latime; bulbii cu un diametru prea mic sunt utilizati ca furaje (porcine, bovine). Cu toate acestea, bulbii nu ar trebui sa fie distrusi, deoarece acestia pot fi plantati in paturi-pepiniera, pana cand descendentii acestora ajung in anii urmatori la dimensiunea critica de inflorire (diametru 2,5 cm).
 

Culegerea florilor

 
Florile de sofran sunt efemere. In cazul in care acestea sunt expuse pentru prea mult timp la vreme insorita, cu vant sau ploaie, stigmatele si stilurile lor isi pierd culoarea si calitatea, iar parfumul li se deterioreaza. Prin urmare, florile trebuie sa fie culese zilnic in timpul infloririi si in orice alta zi, la inceputul si la sfarsitul perioadei de inflorire.
 
Perioada de inflorire incepe in jurul inceputului lunii octombrie si dureaza aproximativ 30-40 de zile, in functie de conditiile meteorologice predominante. Varful de inflorire coincide cu a doua decada a lunii octombrie. Perioada de inflorire a fiecarei plante poate dura pana la 15 zile. Florile sunt culese manual, de la rasarit la apus.
 
Floarea este taiata la baza petalei, cu o miscare usoara de rasucire sau cu unghia degetului. Florile taiate sunt colectate in cosuri. 
 
Cele mai mari productii de sofran sunt obtinute din plante de trei sau patru ani. un produs cu caracteristici de calitate excelenta este cules la temperaturi cuprinse intre 13°C si 19°C si o umiditate relativa de 60-65%. Ploaia cu 10-15 zile inainte de cules ofera florii caracteristici excelente si productie ridicata, in timp ce, in conditii de seceta, sunt de asteptat flori mici cu stigmate mici.
 
Culegerea florilor de sofran necesita forta de munca intensiva: florile sunt la doar cativa centimetri deasupra solului si sunt in mod frecvent, dar nu intotdeauna, inconjurate de frunze subtiri si lungi, care nu trebuie sa fie deteriorate – pentru a se forma alti bulbi si pentru a inlocui generatia actuala. Inflorirea are loc in toamna, dureaza doar doua pana la trei saptamani si este necesara culegerea aproape zilnica.
 
Florile se ofilesc rapid si odata ce acest lucru s-a intamplat ele nu pot fi separate cu usurinta in partile lor constitutive. Rapoartele conform carora florile intregi sunt "uscate la soare ca atare", iar stigmatele mai tarziu "culese manual" nu ar trebui sa prezinte multa credibilitate in cazul in care este de asteptat ca produsul sa fie sofran mai mult decat doar numele.

Afla mai multe detalii despre cultura si despre cum poti face un business din cultura de sofran cu ajutorul ghidului complet "Cultura de sofran"...click AICI pentru detalii si comenzi<<

 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016