Cum se realizeaza recoltarea sofranului?
Daca procesul de recoltare este unul laborios, cultivarea sofranului nu difera cu nimic fata de cel specific altor culturi, insa pentru obtinerea celor mai bune rezultate, respectarea anumitor reguli este esentiala in acest sens.
Nu uita, calitatea condimentului este cea care dicteaza pretul de vanzare al acestuia. Pentru a cultiva sofran, in primul rand ai nevoie de bulbi de Crocus sativus si o portiune de teren cu sol argilos sau silicos.
Foarte importante sunt si conditiile climatice specifice zonei alese; sofranul este o planta iubitoare de caldura, careia nu-i prieste racoarea si umiditatea excesiva care poate cauza fenomenul de putrezire a bulbilor.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
Oferta Speciala
valabila 48h
In lunile iunie si iulie au fost sapati bulbii cu o sapa, acoperiti si se pastreaza asa timp de cateva saptamani in saci de canepa. Inainte de a fi replantati, sunt asezati pe o panza pentru examinare si selectie individuala, bazata pe eliminarea bulbilor cu taieturi si in special a celor cu putregai si paraziti.
Tunicile externe (2-3 straturi) sunt apoi curatate, lasand doar tunica interioara pe fiecare bulb. radacinile reziduale sunt sub forma unui disc turtit negricios-brun, reziduul bulbului din anul precedent, sunt apoi eliminate, deoarece acestea pot fi cauza atacurilor fungice.
Selectia se bazeaza in principal pe diametru si greutate si sunt utilizati numai bulbii cu un diametru mai mare de 2,5 cm latime; bulbii cu un diametru prea mic sunt utilizati ca furaje (porcine, bovine). Cu toate acestea, bulbii nu ar trebui sa fie distrusi, deoarece acestia pot fi plantati in paturi-pepiniera, pana cand descendentii acestora ajung in anii urmatori la dimensiunea critica de inflorire (diametru 2,5 cm).
Culegerea florilor
Florile de sofran sunt efemere. In cazul in care acestea sunt expuse pentru prea mult timp la vreme insorita, cu vant sau ploaie, stigmatele si stilurile lor isi pierd culoarea si calitatea, iar parfumul li se deterioreaza. Prin urmare, florile trebuie sa fie culese zilnic in timpul infloririi si in orice alta zi, la inceputul si la sfarsitul perioadei de inflorire.
Perioada de inflorire incepe in jurul inceputului lunii octombrie si dureaza aproximativ 30-40 de zile, in functie de conditiile meteorologice predominante. Varful de inflorire coincide cu a doua decada a lunii octombrie. Perioada de inflorire a fiecarei plante poate dura pana la 15 zile. Florile sunt culese manual, de la rasarit la apus.
Floarea este taiata la baza petalei, cu o miscare usoara de rasucire sau cu unghia degetului. Florile taiate sunt colectate in cosuri.
Cele mai mari productii de sofran sunt obtinute din plante de trei sau patru ani. un produs cu caracteristici de calitate excelenta este cules la temperaturi cuprinse intre 13°C si 19°C si o umiditate relativa de 60-65%. Ploaia cu 10-15 zile inainte de cules ofera florii caracteristici excelente si productie ridicata, in timp ce, in conditii de seceta, sunt de asteptat flori mici cu stigmate mici.
Culegerea florilor de sofran necesita forta de munca intensiva: florile sunt la doar cativa centimetri deasupra solului si sunt in mod frecvent, dar nu intotdeauna, inconjurate de frunze subtiri si lungi, care nu trebuie sa fie deteriorate – pentru a se forma alti bulbi si pentru a inlocui generatia actuala. Inflorirea are loc in toamna, dureaza doar doua pana la trei saptamani si este necesara culegerea aproape zilnica.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>