Cum se realizeaza recoltarea sofranului?
Daca procesul de recoltare este unul laborios, cultivarea sofranului nu difera cu nimic fata de cel specific altor culturi, insa pentru obtinerea celor mai bune rezultate, respectarea anumitor reguli este esentiala in acest sens.
Nu uita, calitatea condimentului este cea care dicteaza pretul de vanzare al acestuia. Pentru a cultiva sofran, in primul rand ai nevoie de bulbi de Crocus sativus si o portiune de teren cu sol argilos sau silicos.
Foarte importante sunt si conditiile climatice specifice zonei alese; sofranul este o planta iubitoare de caldura, careia nu-i prieste racoarea si umiditatea excesiva care poate cauza fenomenul de putrezire a bulbilor.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
In lunile iunie si iulie au fost sapati bulbii cu o sapa, acoperiti si se pastreaza asa timp de cateva saptamani in saci de canepa. Inainte de a fi replantati, sunt asezati pe o panza pentru examinare si selectie individuala, bazata pe eliminarea bulbilor cu taieturi si in special a celor cu putregai si paraziti.
Tunicile externe (2-3 straturi) sunt apoi curatate, lasand doar tunica interioara pe fiecare bulb. radacinile reziduale sunt sub forma unui disc turtit negricios-brun, reziduul bulbului din anul precedent, sunt apoi eliminate, deoarece acestea pot fi cauza atacurilor fungice.
Selectia se bazeaza in principal pe diametru si greutate si sunt utilizati numai bulbii cu un diametru mai mare de 2,5 cm latime; bulbii cu un diametru prea mic sunt utilizati ca furaje (porcine, bovine). Cu toate acestea, bulbii nu ar trebui sa fie distrusi, deoarece acestia pot fi plantati in paturi-pepiniera, pana cand descendentii acestora ajung in anii urmatori la dimensiunea critica de inflorire (diametru 2,5 cm).
Culegerea florilor
Florile de sofran sunt efemere. In cazul in care acestea sunt expuse pentru prea mult timp la vreme insorita, cu vant sau ploaie, stigmatele si stilurile lor isi pierd culoarea si calitatea, iar parfumul li se deterioreaza. Prin urmare, florile trebuie sa fie culese zilnic in timpul infloririi si in orice alta zi, la inceputul si la sfarsitul perioadei de inflorire.
Perioada de inflorire incepe in jurul inceputului lunii octombrie si dureaza aproximativ 30-40 de zile, in functie de conditiile meteorologice predominante. Varful de inflorire coincide cu a doua decada a lunii octombrie. Perioada de inflorire a fiecarei plante poate dura pana la 15 zile. Florile sunt culese manual, de la rasarit la apus.
Floarea este taiata la baza petalei, cu o miscare usoara de rasucire sau cu unghia degetului. Florile taiate sunt colectate in cosuri.
Cele mai mari productii de sofran sunt obtinute din plante de trei sau patru ani. un produs cu caracteristici de calitate excelenta este cules la temperaturi cuprinse intre 13°C si 19°C si o umiditate relativa de 60-65%. Ploaia cu 10-15 zile inainte de cules ofera florii caracteristici excelente si productie ridicata, in timp ce, in conditii de seceta, sunt de asteptat flori mici cu stigmate mici.
Culegerea florilor de sofran necesita forta de munca intensiva: florile sunt la doar cativa centimetri deasupra solului si sunt in mod frecvent, dar nu intotdeauna, inconjurate de frunze subtiri si lungi, care nu trebuie sa fie deteriorate – pentru a se forma alti bulbi si pentru a inlocui generatia actuala. Inflorirea are loc in toamna, dureaza doar doua pana la trei saptamani si este necesara culegerea aproape zilnica.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Ferma de raci. Comertul si desfacerea produselor
Explicati detaliat cum veti utiliza internetul in afacerea dumneavoastra. Faceti o defalcare a costurilor ce le veti avea pentru desfacerea produselor dumneavoastra, raci vii sau carne de rac ambalata. Descrieti concurenta si ce preturi aplica la desfacere, modul cum fac aceasta desfacere si care su... citeste mai mult>>
Cultura de goji. Cum ingrijesti plantele
Goji este considerat un fruct minune. Este fructul tineretii si, adaugam noi, al prosperitatii. Randamentul unei plantatii de goji este de 2.250 kg fructe uscate/ hectar la arbustii de 3 ani si de 4.050 kg fructe uscate /hectar la arbustii de 5 ani.... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>