Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum poti cultiva sofran la tine acasa?

cum-poti-cultiva-sofran-la-tine-acasa

Sofranul a fost intotdeauna cel mai scump condiment din lume. Aceasta planta mareste vitalitatea si energia disponibile in corpul uman. Datorita incredibilelor sale calitati adaptogene, sofranul poate sustine organismul pentru a face fata lipsei cronice de energie, stresului si pierderii de vitalitate. Este ideal pentru a trata burnout-ul si oboseala cronica. Sofranul este considerat una dintre cele mai bune plante pentru sustinerea organismului in timpul incercarilor dificile din viata


Principala caracteristica a sofranului este de a actiona acolo unde se afla un dezechilibru in corp si mai ales de a aduce energie si elementele naturale necesare pentru a combate dezechilibrul din corp. Astfel, sofranul se ingrijeste in mod direct de boli si, in acelasi timp, ne intareste organismul si il face mai rezistent.

Aceasta specie merita pe buna dreptate sa se afle printre cele mai bune plante adaptogene din lume, prin puterile sale de reechilibrare.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h
In cultivarea sofranului trebuie sa aveti in vedere cateva aspecte importante precum clima, solul, fertilizarea, plantarea si irigarea.
 

Clima si sol

 
Sofranul creste intr-o gama larga de soluri, dar se dezvolta cel mai bine in soluri argilo-calcaroase profunde, bine drenate, care au o textura suficient de afanata si permit penetrarea usoara a radacinii. Solurile nu trebuie sa fie bogate in substante nutritive. Cu toate acestea, solurile cu un PH sarac sau bogat in calcar, precum si cele slab drenate, sunt nepotrivite.
 
Sofranul incepe cresterea in toamna, isi pastreaza frunzele in timpul iernii si intra intr-o stare latenta pana la sfarsitul primaverii, astfel incat sa scape de temperaturile ridicate din timpul verii.
 
Prepararea terenului pentru plantarea de sofran implica, in general, aratul solului la o adancime de aproximativ 300 mm si apoi imbunatatirea acestuia.

Aceasta operatie nu este greu de mecanizat, deoarece aratul si imbunatatirea poate fi realizata utilizand echipamentul obisnuit disponibil pe majoritatea fermelor, in timp ce in cazul fermelor familiale mici, care nu iau parte la activitati agricole pe scara larga, un tractor echipat corespunzator de mers pe jos este suficient: un tractor de mers pe jos de 10 kW, cu un plug creasta si masina de prasit permite unei suprafate de 1000 m sa fie lucrata in aproximativ doua ore si care urmeaza sa fie imbunatatita in aproximativ o ora.
 

Fertilizarea

 
Fertilizarea de baza poate fi realizata folosind de obicei echipamentele disponibile in comert, desi avand in vedere dimensiunea redusa a terenurilor este adesea facuta manual.

Pentru fertilizarea anuala, pot fi utilizati distribuitori de ingrasamant pentru a evita arderea frunzelor, asa cum se poate intampla atunci cand se aplica ureea in timpul perioadei de vegetatie
 

Plantarea

 
Perioada de plantare este a doua saptamana din luna august (in Spania, de la 15-30 iunie, in Grecia, inainte de mijlocul lunii septembrie, in India, de la mijlocul lunii iulie pana la sfarsitul lunii august).

De obicei, bulbii sunt plantati in brazde formate ulterior cu un plug. Muncitorii plaseaza bulbii in pozitie verticala, in randuri, 11-13 cm in afara de-a lungul randului, la o adancime de 15-17 cm. acesti bulbi au fost acoperiti cu solul intors de plug pentru a forma brazda urmatoare
 
Distanta dintre randuri este de 20-25 cm. Prin urmare, 230.000 - 250.000 bulbi la ha sunt necesari pentru a obtine o plantatie buna.
 

Cultura fortata

 
Bulbii mari, destinati culturii fortate, ii plantam la ghivece, in lunile septembrie-octombrie, intr-un amestec de pamant format din: mranita, pamant de telina, nisip si pamant de frunze in parti egale. Vom folosi ghivece cu diametrul de 7-10 cm, in care plantam cativa bulbi la 3-4 cm adancime de la partea superioara a ghiveciului.
 
Pregatire in vederea fortarii se face in aceleasi conditii ca la Hyacinthus (zambile). Dupa 6-8 saptamani se scot de la stratificat si se introduc intr-o sera rece cat mai aproape de geam, la o temperatura ce poate varia intre 2 si 10 grade Celsius, mentinand pamantul din ghivece in stare umeda.

In momentul aparitiei bobocilor, plantele se pot muta intr-o sera mai calda, iar pentru a favoriza infloritul, se vor uda mai abundent. In conditiile aratate mai sus se poate obtine crocus inflorit in luna decembrie
 

Inmultirea sofranului


Sofranul se inmulteste prin cepe. Fiecare bulb-mama produce trei sau patru bulbi noi in urmatorul an (al doilea), in timp ce planta-mama se dezintegreaza.

In al treilea an, 1-6 noi bulbi sunt produsi din fiecare bulb-mama al anului precedent, care, de asemenea, atunci se dezintegreaza. In al patrulea an, productia de bulbi scade, asa ca numai unul sau niciun bulb nu e produs din bulbul-mama, care se dezintegreaza singur.
 

Irigarea

 
Terasele sunt irigate prin inundarea parcelelor cu apa, care este fie extrasa din izvoare naturale folosind canale si bazine pentru depozitare si distributie, sau pompata de la 18 la 50 m puturi de mare adancime.

Irigarea a 350-500 m de apa pe ha, se efectueaza o data pe saptamana, din septembrie pana in noiembrie si o data la doua saptamani, din decembrie pana in martie. Nu se iriga in timpul lunilor aprilie-august, care corespunde perioadei de latenta profunda a bulbilor.

Inflorirea sofranului

 
Inflorirea are loc in toamna, aproximativ la 40 de zile de la plantare, si dureaza aproximativ 3 saptamani, de la mijlocul lunii octombrie pana pe 7 - 10 noiembrie.

O perioada de frig si zapada precum si de plantare tarzie poate intarzia anteza pana dupa mijlocul lunii noiembrie. In timpul antezei, cea mai mare concentratie de flori – peste 60% din plante infloresc in acelasi timp – are loc in ultimele 10 zile ale lunii octombrie. aceasta perioada este numita "ziua de manta", adica perioada in care are loc cea mai mare expulzare a antezei, iar mediul rural devine parca o mantie imbracata de flori – cu o greutate medie de 20-22 g fiecare (45-48 bulbi la kg).
 

Recoltarea sofranului

 
Daca procesul de recoltare este unul laborios, cultivarea sofranului nu difera cu nimic fata de cel specific altor culturi, insa pentru obtinerea celor mai bune rezultate, respectarea anumitor reguli este esentiala in acest sens.

Nu uita, calitatea condimentului este cea care dicteaza pretul de vanzare al acestuia. Pentru a cultiva sofran, in primul rand ai nevoie de bulbi de Crocus sativus si o portiune de teren cu sol argilos sau silicos.

Foarte importante sunt si conditiile climatice specifice zonei alese; sofranul este o planta iubitoare de caldura, careia nu-i prieste racoarea si umiditatea excesiva care poate cauza fenomenul de putrezire a bulbilor.
 

Culegerea florilor

 
Florile de sofran sunt efemere. In cazul in care acestea sunt expuse pentru prea mult timp la vreme insorita, cu vant sau ploaie, stigmatele si stilurile lor isi pierd culoarea si calitatea, iar parfumul li se deterioreaza.

Prin urmare, florile trebuie sa fie culese zilnic in timpul infloririi si in orice alta zi, la inceputul si la sfarsitul perioadei de inflorire.
 

Uscarea si metodele de stocare

 
Uscarea dureaza 15 - 20 de minute si este completa atunci cand stigmatele nu se naruie si poseda inca o anumita cantitate de elasticitate atunci cand sunt apasate intre degete.

Sofranul uscat pe carbune isi pastreaza culoarea rosu-violacee, parfumul si aroma. rezultatele studiilor efectuate in cuptoare de uscare electrice confirma ca stigmatele prajite in mod traditional peste carbune isi mentin calitatile organoleptice mai bune.

In timpul de uscare, stigmatele pierd 4/5 din greutatea lor; din 500 g de stigmate proaspete obtinandu-se doar 100 g de stigmate uscate.
 

Prelucrarea sofranului

 
Sofranul este macinat intr-o pulbere de echipamente care tund stigmatele uscate fragile. Prin strivire, ca intr-o moara cu bile sau cu un mojar si pistil, nu se produce rezultatul dorit.

Unii consumatori se tem de cumpararea sub forma de pulbere a sofranului si prefera sofranul de fan; pe de alta parte, extractia culorii din pulbere poate fi mai completa si macinarea poate elibera materialul odorant inglobat in tesuturi si/sau rezultat din disocierea termica a picrocrocinei pentru a elibera safranalul.

Afla mai multe detalii despre cultura si cum poti face un business din cultura de sofran cu ajutorul ghidului complet "Cultura de sofran"...click AICI pentru detalii si comenzi<<
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.32 din 11 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016