Lucruri mai putin cunoscute despre sofran
De la paella spaniola si celebra bouillabaise din sudul Frantei pana la orezurile italiane si indiene, sofranul este un condiment fara care bucatariile lumii nu ar mai fi la fel.
 

Este cel mai scump aliment din lume

 
La un pret cuprins intre 2.000 si 10.000 lire/500 g, sofranul este nu doar cel mai scump condiment din lume, ci si cel mai scump aliment, mai scump decat caviarul, carnea de vita Kobe, otetul balsamic. Insa un singur firicel poate schimba complet gustul unei mancari sau prajituri.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri


Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...

Oferta Speciala
valabila 48h
 

Pentru 1 kg de sofran, e nevoie de 130. 000 – 250. 000 de flori

 
Fiecare floare produce doar 3 stamine, care sunt culese cu mana si apoi uscate. Pentru un gram de praf de sofran e nevoie de cateva sute de firicele fine. Partea buna e ca pentru o aroma perfecta e nevoie doar de foarte putin sofran, pentru ca altfel vei obtine un gust amar.
 

Are cea mai frumoasa origine

 
Firisoarele delicate de sofran sunt, de fapt, staminele unei flori (Crocus sativus), ruda cu brandusele. Atentie insa, nu toate florile Crocus produc sofran, iar unele din ele sunt chiar otravitoare.
 

Este supranumit "aurul rosu"

 
Este unul din cele mai pretioase ingrediente din lumea culinara.
 

In spatele acestui condiment se depune multa munca 

 
Fiecare floare, care infloreste doar o data pe an, timp de o saptamana, produce 3 stamine care trebuie culese delicat cu mana, apoi uscate, din nou foarte delicat. Asa se explica si pretul ridicat al sofranului.
 

Unde se produce?

 
96% din productia globala de sofran vine din Iran. Sofranul a fost introdus in europa prin Spania, inca din secolul XIV, iar azi tara detine 70% din piata mondiala.
 

Atentie la sofranul contrafacut!

 
Sofranul va fi intotdeauna scump. Daca il vezi la preturi foarte mici, mai bine nu-l cumpara. Sofranul contrafacut contine chimicale si nu are nici pe departe aceeasi aroma. Sofranul bun iti va gadila nasul chiar si printr-o punga de plastic. Ca sa mergi la sigur, cumpara doar sofran din Iran (cel mai bun) sau din Spania.
 

Sofranul este o investitie pe termen lung

 
Investesti o avere intr-un condiment, insa poti sa stai linistit: sofranul rezista peste 2 ani in bucataria ta. Trebuie doar sa-l tii intr-un loc racoros si intunecat.
 

Pentru cea mai intensa savoare, incearca ceaiul cu sofran

 
Sofranul isi elibereaza aromele cand este pus in contact cu apa calda. dureaza aproximativ 20 de minute, apoi firele continua sa elibereze culoare si miros in urmatoarele 24 de ore. Tocmai de aceea, multe preparate cu sofran au un gust mai bun a doua zi.
 

Sofranul trebuie pregatit inainte de a fi adaugat in mancare

 
Aroma sofranului este eliberata la caldura, asa ca firisoarele rosiatice ar trebui inmuiate in lichid cald inainte sa fie adaugate in mancaruri. Poti folosi apa, lapte sau vin, iar lichidul rezultat se va adauga in mancare spre finalul intervalului de gatire. Nu pune sofranul direct in uleiuri sau alte grasimi pentru ca aroma lui nu se va elibera.

Afla mai multe detalii despre cultura si despre cum poti face un business din cultura de sofran cu ajutorul ghidului complet "Cultura de sofran"...click AICI pentru detalii si comenzi<<

 
Redactia Agroromania
Autor: Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Cultura de sofran: Utilizari culinare
Cultura de sofran: Utilizari culinare
In tarile producatoare, pretul este, desigur, mult mai mic (a zecea parte). Singurul condiment...
Cultura de sofran: Uscarea si metodele de stocare
Cultura de sofran: Uscarea si metodele de stocare
Stigmatele sunt asezate pe o sita si plasate la aproximativ 20 cm deasupra unui carbune din lemn...
Randamentul si productia de sofran
Randamentul si productia de sofran
Greutatea medie a stigmatelor proaspete de la 100 de flori este 3,47 g si greutatea uscata medie...
Sofran. Descrierea si caracteristicile biologice ale plantei
Sofran. Descrierea si caracteristicile biologice ale plantei
Afla mai multe detalii despre cultura si despre cum poti face un business din cultura de sofran...

Ultima ora

Uleiul horticol: Cum se foloseste pentru protectia plantelor
Uleiul horticol: Cum se foloseste pentru protectia plantelor
Ce este uleiul horticol?   Uleiul horticol este un produs folosit in gradinarit si...
Usturoiul Elefant: Cultivare si Beneficii
Usturoiul Elefant: Cultivare si Beneficii
Ce este usturoiul elefant   Usturoiul elefant este o varietate de usturoi cunoscuta...
Copilirea rosiilor: Tehnici pentru o recolta bogata
Copilirea rosiilor: Tehnici pentru o recolta bogata
Rosia este o planta perena, foarte apropiata genetic cu vanata, ardeiul si cartoful. Aceasta...
Termen urgent la DAJ. Ciclul 2 din programul Tomata incepe
Termen urgent la DAJ. Ciclul 2 din programul Tomata incepe
In Monitorul Oficial a fost publicata Hotararea de Guvern nr. 1342/2024 privnd aprobarea schemei...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton