Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Tot ce trebuie sa stiti despre cultivarea bamelor
Rentabilitatea culturii de bame tine, in primul rand, de respectarea cerintelor acestei specii fata de temperatura si alti factori limitativi, dar si de optimizarea locului in asolament.
Bamele se numara printre legumele care aduc multa satisfactie gradinarilor profesionisti sau amatori. Sunt relativ putini cultivatori, concurenta pe piata este mica iar pretul de desfacere este mare. Rentabilitatea culturii de bame tine, in primul rand, de respectarea cerintelor acestei specii fata de temperatura si alti factori limitativi, dar si de optimizarea locului in asolament.
Astfel, semanatul bamelor se face in luna mai, atunci cand temperatura solului la adancimea de 5 cm se mentine constanta la cel putin 15 grade Celsius.
Fiind o cultura care se infiinteaza tardiv, pentru un randament maxim al terenului, acesta poate fi cultivat cu legume timpurii, anticipate, precum spanacul, salata verde, ceapa verde si alte verdeturi. In acest fel, recoltarea poate avea loc la sfarsitul lui aprilie sau inceputul lunii mai.
Dupa recoltarea culturii premergatoare, cu doua saptamani inaintea semanatului bamelor, se face o aratura la 15-18 cm adancime, urmata de pregatirea solului in vederea semanatului prin ingrasarea solului si modelarea terenului in straturi inaltate la 94 cm.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
valabila 48h
Semanatul bamelor se face pa randuri, la 70 cm distanta intre randuri, la o adancime de semanat de 4-5 cm. Alti legumicultori recomanda bilonarea terenului, pentru a folosi ulterior irigarea pe brazde. Indiferent de schema aleasa, se va respecta o densitate optima de 80.000 - 90.000 fire la hectar.
Viabilitatea semintei: 2-3 ani
Cantitatea de semin?e necesara infiin?arii culturii: 50 kg/ha
Rotatia culturilor: bamele vor reveni pe acelasi teren dupa minim 3-4 ani
Nu se recomanda irigarea prin aspersie
Dupa infiintarea culturii, principalele lucrari de intretinere sunt combaterea buruienilor si irigarea (apa fiind, alaturi de temperatura, un alt factor important in reusita cultivarii bamelor).
Pentru combaterea buruienilor in cultura bamelor se aplica mai multe prasile mecanice intre randuri, iar acolo unde este cazul se intervine cu prasile manuale, pe randuri. Lucrarile se efectueaza timpuriu, in primele stadii de vegetatie.
In privinta apei, norma totala de irigare este de 1.500 mc/ha, iar irigarea se face esalonat, in trei fenofaze critice, dupa cum urmeaza:
- pentru germinatie, imediat dupa semanat
- dupa rasarire
- in timpul „legarii fructelor”
Recoltarea fructelor se face din luna iulie, pana in septembrie-octombrie. Recoltarea bamelor se face manual, esalonat, productia medie la hectar ajungand pana la 4-5 tone.
Se recomanda esalonarea recoltarii pentru ca fructele sunt usor perisabile, se pastreaza o perioada scurta de timp si numai in spatii cu clima (depozite frigorifice). Esalonarea recoltarii permite si sortarea si calibrarea fructelor.
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 3.73 din 45 voturiUltima ora