Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum poti cultiva coriandru la tine acasa?

cum-poti-cultiva-coriandru-la-tine-acasa

Coriandrul a fost utilizat in scop aromatic si medicinal din cele mai vechi timpuri. Cele mai favorabile conditii de cultura se gasesc in zonele de sud si de sud-est ale tarii.


Istoric

 
Egiptenii il numeau „iarba fericirii“ si ii atribuiau proprietati afrodiziace. Grecii si romanii isi aromatizau vinurile cu coriandru si il foloseau ca planta terapeutica. Romanii sunt cei care au adus coriandrul in vestul imperiului, in provinciile Britania si Francia. 
 
Indienii il foloseau in arta culinara, dar ii cunosteau si valoarea medicinala, utilizandu-l in tratarea constipatiei, a guturaiului si a insomniei.
 
In secolul al XVII-lea, coriandrul a fost unul dintre ingredientele apei de toaleta preparata la Paris de calugaritele din Ordinul Carmelitelor. Tot in Evul Mediu, el si-a gasit utilizarea in prepararea unor bauturi digestive, devenite celebre: lichiorurile Benedictin si Chartreuse.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
Coriandrul se cultiva pentru fructe. Fructele contin ulei volatil (0,4-1%) compus din diverse substante aromate, separabile in esente de parfum. Principalul component al uleiului volatil este coriandrolul. 
 
Din uleiul volatil de coriandru pot fi separate esente de parfum cu miros de lacramioare (linaloolul), trandafir (geraniol), violete (metilina si ionina), lamaie (citralul). Pe langa aceste substante, fructele de coriandru mai contin 12-26% proteina si 4-7% saruri minerale.
 
Fructele si substantele extrase din acestea au utilizari in industria alimentara (mezeluri, lichioruri), dar si pentru aromatizarea si corectarea gustului unor medicamente. Intra in componenta ceaiului contra colicilor la copii, ceaiului gastric nr. 2 si a ceaiului tonic aperitiv. 
 
De asemenea, prezinta actiune bactericida si fungicida buna, si, de aceea, in cadrul sistemului de agricultura ecologica este utilizat sub forma de ulei volatil ca fungicid vegetal pentru combaterea unor boli, printre care patarea bruna a frunzelor (Cladosporium fulvu). Are efect repelent fata de rozatoare, datorita mirosului neplacut de plosnita al plantelor.
 
Este utilizat si in industria sapunurilor. Dupa extragerea uleiurilor, turtele pot fi folosite ca furaj pentru animale, iar tulpinile drept combustibil.  Un alt merit deosebit al coriandrului il constituie faptul ca este o foarte buna planta melifera.
 

Cerinte fata de clima si sol

 
Cele mai favorabile conditii de cultura se gasesc in zonele de sud si de sud-est ale tarii. In  zona de sud, unde temperaturile minime iarna nu scad sub -160 C, se poate cultiva ca planta de toamna sau poate fi semanat in primavara foarte devreme in prima urgenta. Zilele insorite determina sporuri de productie si continuturi ridicate in ulei volatil.
 

Particularitati biologice

 
Condriandrul este o planta erbacee, anuala, care poate aparea spontan in sudul Europei. In Romania ocupa la ora actuala cea mai mare suprafata cultivata in sistem ecologic. 
 
Formele cultivate apartin unei singure specii, Coriandrum sativum, ce provine din bazinul mediteranean. Perioada de vegetatie este de 90-120 de zile. Tulpina este erecta, inalta de 20-90 cm, ramificata spre varf. 
 
Frunzele sunt alterne, cele de la baza lung petiolate, iar cele de la mijloc si pana in varful tulpinii sunt sesile. Florile sunt mici, albe, grupate in umbele cu flori numeroase.
 
Polenizarea este alogama, entomofila, iar fructele sunt achene sferice, de 2-5 mm, la maturitate de culoare bruna sau galben-bruna. In carpela fructului se gaseste o samanta. Masa a 1.000 de seminte este de 7-10 g. 
 
Coriandrul infloreste in lunile iunie-iulie si poate ajunge la maturitate in lunile iulie sau august. La recoltare, fructele degaja un miros placut de condiment, datorat uleiului volatil prezent in ele.
 

Tehnologia ecologica de cultivare - Amplasarea culturii

 
Se recomanda cultivarea coriandrului dupa plante ce lasa solul curat de buruieni, fara resturi vegetale si cu o cantitate mare de elemente nutritive in sol, asa cum sunt leguminoasele pentru boabe sau unele plante prasitoare care au fost fertilizate cu gunoi de grajd. 
 
Se poate cultiva in conditii foarte bune si dupa cereale paioase, cu conditia sa fie incorporate foarte bine resturile vegetale (paiele), pentru a asigura astfel un plus de materie organica in sol.
 

Administrarea ingrasamintelor

 
Coriandrul este mare consumator de azot si mai putin de fosfor si potasiu. In exces, in gra sa - mintele cu azot favorizeaza atacul bolilor criptogamice, care scad mult calitatea fructelor. 
 
Dozele de ingrasaminte aplicate trebuie sa fie moderate. O cultura de coriandru are nevoie de un aport in elemente nutritive de 50-70 kg N/ha, 40-50 kg P2O5/ha, 30-35 kg K2O/ha. Se pot utiliza atat compostul cat si mranita, pe suprafete mici, dar si gunoiul de grajd bine fermentat (15-20 t/ha), pe suprafete mai mari. 
 
Ingrasamintele cu fosfor de tipul fosfatilor naturali si al sulfatului de potasiu, se recomanda a fi administrate toamna, sub aratura.
 

Lucrarile solului

 
Imediat dupa recoltarea plantei premergatoare se recomanda maruntirea resturilor vegetale printr-o lucrare de dezmiristit realizata cu grapa cu discuri si apoi aratura propriu-zisa. Aratura trebuie efectuata la 20-22 cm adancime, sa fie de calitate si sa asigure incorporarea resturilor ve getale.
 
Prin lucrarile ulterioare ale solului, se realizeaza nivelarea terenului pentru a conserva rezerva de apa din sol si pentru a asigura efectuarea in conditii bune a semanatului si a recoltarii meca nizate, fara pierderi. 
 
La desprimavarare este necesara o lucrare de grapat, pentru mobilizarea solului compactat peste iarna. Pregatirea patului germinativ trebuie sa se realizeze cu un combinator, pe adancimea de semanat. Se va evita un exces de lucrari inainte de semanat din dorinta de a pregati foarte bine patul germinativ, pentru a nu spulbera solul si a favoriza formarea crustei.
 

Samanta si semanatul

 
Soiurile recomandate pentru semanat sunt Omagiu si Sandra. Samanta trebuie sa provina din loturi semincere cultivate in sistem ecologic, trebuie sa fie certificata de un organism de inspectie si certificare ca provenind din astfel de loturi semincere. 
 
De asemenea, samanta trebuie sa fie sanatoasa, cu puritatea fizica de minimum 94% si germinatia de minimum 65%. Coriandrul se seamana primavara in prima urgenta, respectiv in luna martie, cand evolutia vremii permite intrarea pe teren. 
 
Se seamana cu semanatori universale (de tip SUP: SUP-21, SUP-29, SUP-48), la distanta intre randuri de 25 cm sau chiar 50 cm pe terenurile imburuienate, care necesita prasile repetate. Datorita semintelor mici, adancimea de semanat recomandata este de 3-5 cm.
 

Lucrarile de ingrijire

 
Dupa rasarirea plantelor se recomanda prasile si pliviri de cate ori este nevoie pentru a mentine solul curat de buruieni.  
 
Controlul bolilor (bacterioza, cercosporioza si putregaiul radacinilor), se realizeaza preventiv prin lucrari fitotehnice (respectarea rotatiei, distrugerea resturilor vegetale) sau cu ajutorul tratamentelor pe baza de preparate minerale, de genul hidroxidului de cupru (Champion 50 WP, Funguran OH 50 WP) sau oxiclorurii de cupru (Turdacupral 50 PU), in doze de 0,4-0,5%.
 

Recoltarea

 
Dupa recoltare, produsul destinat consumului se conditioneaza la selector, pentru eliminarea impuritatilor. Conditiile tehnice de receptie, prevad ca produsul sa fie format numai din fructe intregi. 
 
Impuritatile admise in recolta sunt urmatoarele: aproximativ 3% fructe innegrite; 7% fructe jumatati (mericarpii); corpurile straine organice trebuie sa fie maximum 2% si cele minerale  maximum 1%. 
 
Umiditatea maxima admisa trebuie sa fie de 12%, iar cantitatea de ulei volatil aproximativ 0,3%. Se pot obtine in sistem ecologic productii de 1.200-1.400 kg fructe/ha.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Ultima ora

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton