Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook

Legume pe gratar - caroetae frictae, rosii umplute cu cascaval, vinete trase la tigaie cu sos de rosii

legume-pe-gratar-caroetae-frictae-rosii-umplute-cu-cascaval-vinete-trase-la-tigaie-cu-sos-de-rosii

Reteta de LEGUME LA GRATAR, morcovi ceapa telina pastarnac la gratar cu ulei de masline, mancare de legume la gratar pentru copii, cum se fac MORCOVII LA GRATAR


Salve, Romania! Ave, Daucus carota, moritori te salutant! Da, in seara asta mi-am tras un cearsaf peste umeri - in chip de roba - si m-am incununat drept Imperator al morcovilor, telinelor, pastarnacilor si al tuturor radacinoaselor puse la pastrare in nisip. Am cucerit imperiul beciului serbanesc pana in cele mai adanci si intunecate cotloane, de unde m-am intors cu prada bogata, pe care am depus-o drept ofranda la manerul altarului sfantului gratar. M-am intors cu vreo cinci morcovi, o telina, un pastarnac si o gogeamite ceapa bulboasa si zemoasa si usturata, ca o regina planturoasa invesmantata in galbene armuri.

Caroetae frictae este o reteta ramasa de la maestrul Marcus Gavius Apicius, bucatar celebru care se invartea in jurul tigailor prin vremea imparatului Tiberius. Morcovii fripti (caroetae frictae) au nevoie de de un gratar incins la culme, de ulei de masline si unt, iar pe langa ei nu se supara imparatul daca folosim si telina, pastarnac si ceapa.

Morcovii fripti pe gratar sunt dovada elocventa ca bucataria facea, in acea epoca, diferenta intre barbari si nobilimea Imperiului. Ei, lasa ca nici dacii nu erau mai prejos, cu ale lor papusi de dragavei - adica manunchiuri de stevie fripte pe jar si servite cu sare si otet.

Morcovii fripti (legumele pe gratar in general) sunt o solutie antica pentru o masa imbelsugata in absenta carnii. Antica, dar uite ca functioneaza si azi si da rezultate spectaculoase in bucatarie. Si asta pentru ca nu trebuie sa fii bucatar, oricine poate sa taie niste legume si sa le arunce in deradere pe fonta incinsa a unui gratar obscur, stropindu-le cu niscai picaturi de grasime.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afaceri la Cheie - GHID PRACTIC - Cultivarea legumelor in sistem ecologic


Afacere pe timp de criza Castiga 27 500 euro an din cultivarea legumelor ecologice A produce legume in sistem de agricultura ecologica a practica agricultura ecologica inseamna inainte de toate a produce SANATATE Indiferent ce tip de om de afaceri sunteti exclusiv pragmatic sau preocupat si de caracterul benefic al produselor sale ...

Oferta Speciala
valabila 48h


Si pentru ca totul sa capete proportii epice, la final am fript si o rosie pe care am umplut-o de cascaval.

Ingrediente pentru LEGUME FRIPTE PE GRATAR - 3-4 morcovi
- o telina
- un pastarnac
- o ceapa mare
- o legatura patrunjel
- cimbru, sare, busuioc
- o rosie
- o felie cascaval
- unt
- zeama de lamaie

Legume fripte pe gratar, rosie umpluta cu cacaval. Se taie morcovii julien (fasii subtiri) si se pun pe gratarul incins si stropit cu ulei de masline. Telina si pastarnacul se taie felii, ceapa se pune bucati mai mari sau mai mici, dupa poftele inimii, in compania sfaraitoare a gratarului. Se sareaza, se da un praf de cimbru. Puteti pune si piper, eu nu am pus ca sa manance si copiii.

Se frig legumele si pe o parte si pe cealalta, dupa cum e focul si ustensila. La mine a durat 25 de minute toata povestea. Cand sunt facute, legumele trebuie sa fie moi, dulci, consistente si fragede. Se iau de pe gratar, se aseaza pe farfurie si se stropesc cu puuutina zeama de lamaie. Se pun cubulete de unt, sa se topeasca si sa le invaluie. Tot pe gratar frigem o rosie mare, crestata in patru, in care indesam bine cubulete de cascaval si cateva frunze de busuioc. Se tine pe gratar mai putin, cat sa ramana intreaga iar cascavalul sa se scurga precum lava Vezuviului. La sfarsit, o ploaie de patrunjel tocat bine, dar bine!

Pentru legumele fripte pe gratar am folosit o garnitura de vinete si rosii, trase la tigaie in putin untDe ce am ales reteta asta? In primul rand pentru copii, care se cam saturasera de supa de pui si de legume fierte si inmuiate. Morcovii au fost de departe vedeta in aceasta zi. I-au rontait ca iepurii, pentru ca au ramas crocanti dar suficient de moi incat sa ii poata manca si Maria, cu dintisorii ei de un an. Pentru ca sunt un pic raciti, in amestecul de pe farfurie am aruncat si cativa catei de usturoi, lor le place gustul.

Pentru garnitura (da! am avut si garnitura!) am folosit ceva si mai simplu. Am decongelat o punguta de vinete, pe care le-am tras la tigaie cu unt si rosii. Pentru ca cei mici nu au voie vinete, mi-am permis sa le fac pe gustul meu, cu ardei iute in otet.

Nu stiu cum se zice pofta buna in latina, asa ca voi folosi traditionalul bon apetit!

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!

Votati articolul

Legume pe gratar - caroetae frictae, rosii umplute cu cascaval, vinete trase la tigaie cu sos de rosii
Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

Comentarii
Comentarii3 comentarii





Stefan Matrescu 2010-02-25 18:08:07

Azi mă cosider fericit - am gasit acest site.
Stimate domn Dragoş Şerban, în afară de ştiinţă, aveţi şi har!
Felicitări şi vă doresc drum bun în tot ceea ce faceţi!

prici1980 2010-02-20 20:15:25

Buna ziua,

Domnule Dragos Serban apreciez foarte mult informatiile de pe aceasta pagin web precum si modalitatea de prezentare a acestora.Tineti-o tot asa!
Prici

prici1980 2010-02-20 20:14:59

Buna ziua,

Domnule Dragos Serban apreciez foarte mult informatiile de pe aceasta pagine web precum si modalitatea de prezentare a acestora.Tineti-o tot asa!
Prici

Newsletter gratuit
Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri".



Forum
blaga felician spune: am avut un smochin in curte-am mancat smochine anul trecut ,din primavera au aparut smochine noi si frunze De doua luni frunzele au inceput sa se usuce si fructele si ele Ce s-a intamplat? Ce sa...
04 Sep. 2019 17:39:28
Raspunde la intrebare
Victor Gh Banța spune: În privința comasării terenurilor, cred că trebuie luată în calcul istoricitatea fenomenului : au mai fost comasate numai că-n forma CAP-urilor proprietarul terenului nu avea niciun drept de...
21 Aug. 2019 22:13:22
Raspunde la intrebare
Rubrica meteo

Ramura tanara care se dezvolta din radacina sau tulpina unei plante lemnoase ...

Cresterea si exploatarea vitei de vie ...
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Afaceri cu Profit pentru 2019 - 5 Idei de Afaceri insotite de Planul de Afaceri" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016